Novi ministar saobraćaja završio fakultet čije su diplome poništavane

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković predložio je Nedeljka Ćorića za novog ministra saobraćaja i veza u Vladi. Ćorić ima završen, prema riječima Viškovića, Fakultet za poslovne studije i finansije Banjaluka.

Višković je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je Ćorić srednju ekonomsku školu završio u Rogatici, Višu školu za spoljnu trgovinu i Fakultet za poslovne i finansijske studije u Banjaluci.

„Radio je u Zavodu za zapošljavanje i bio zamjenik direktora u Fondu za dječiju zaštitu, bio direktor preduzeća „Elektro-Bijeljina“…“, istakao je, između ostalog, Višković.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da je „jako srozan“ kriterijum za ulazak u Vladu.

„Ćorić nema veze sa saobraćajem izuzev što vozi svoje auto, sve je politika i sve je SNSD, to je strašno da za ministre dolaze ljudi čije se zvanje ne nalazi nigdje na rejting listama fakulteta. Ako ćemo tako instalirati ljude, dajte da ukinemo sve državne fakultete i oslobodimo 100-200 miliona KM troškova za te fakultete. Dajte i za doktore jedan fakultet da otvorimo, jer mnogo košta Srpsku proizvesti jednog doktora“, rekao je Stanić.

Univerzitet za poslovne studije (UPS), u okviru kojeg je Fakultet za poslovne i finansijske studije u Banjaluci, došao je u centar pažnje kada je otkriveno da diplomu sa tog faklteta ima Osman Mehmedagić, suspendovani direktor Obavještajno-bezbjedonosne agencije (OBA) BiH.

Tužilaštvo BiH je početkom 2019. godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama zvaničnika u BiH, te zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev Tužilaštva BiH, osim OBA-e.

Nakon provjere, u avgustu iste godine, Inspektorat Republike Srpske naložio je poništavanje fakultetske diplome direktora OBA-e Osmana Mehmedagića.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je tada da će se lično založiti da zakonom bude predviđeno zatvaranje fakulteta koji izdaju lažne diplome. Umijesto toga, njegova stranka, za ministra kandiduje Ćorića koji ima diplomu sa istog fakulteta kao Mehmedagić.

Izvor: CAPITAL: S. Šurlan

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.