Čujem samo jednu rečenicu: Nedo, znaš kako to ide…

Direktor Osnovne škole „Branko Radičević“ Siniša Rendić potpisao je 11. januara rješenje kojim je učiteljici Nedi Mićić prestao radni odnos na određeno vrijeme. Mićićevoj je radni odnos prestao istog dana kada je Rendić potpisao ovo rješenje.  

Zbog „slučaja Neda Mićić“ roditelji učenika ove škole protestuju i traže da se ona vrati na posao, jer je, kako kažu, imala odličan odnos sa djecom. Roditelji učenika II6 odjeljenja u ovoj školi u nekoliko navrata su se okupili zajedno sa djecom bojkotujući početak nastave zbog promjene učiteljice.

Njima su podršku pružili i roditelji učenika V3 odjeljenja ove škole koji su ranije bojkotovali nastavu zbog slične situacije i promjene učiteljice Nade Vasiljević. Učenici su, ipak, krenuli na nastavu, jer ni Mićić, ni roditelji ne žele da djeca ispaštaju zbog stranačkog zapošljavanja i nakaradnog školskog sistema. 

Neda Mićić za naš portal kaže kako na određeno vrijeme radi od 2016. godine. Tada je primljena kao zamjena za učiteljicu koja je na bolovanju. Za pet godina je, kaže, potpisala dvadesetak ugovora na određeno vrijeme. 

To zakonski naprosto nije moguće. Istu osobu mijenjam od 2016. godine. Prvi ugovor sam potpisala na sedam dana, a onda se rok važenja ugovora samo mijenjao. Očekivala sam posao nakon pet godina, ali ne ovakav postupak“, kaže Mićić za mojabanjaluka.info.

Konkurs za njeno mjesto je raspisan krajem novembra, a ona je polovinom decembra saznala rezultate koji su se, ističe, pojavili na oglasnoj tabli u školi. Nekoliko dana kasnije uputila je prigovor Školskom odboru, ali i prosvjetnoj i inspekciji rada, kao i Ombudsmanu za ljudska i dječija prava i gradonačelniku Banje Luke.  

„Očekujem da inspekcija rada utvrdi određene nepravilnosti, jer sam za pet godina potpisala 20 ugovora na određeno vrijeme. Kad su objavljeni rezultati konkursa, kolege su mi rekle: ’Nedo, znaš kako to ide…’ To je rečenica koju ćete najčešće čuti kod zapošljavanja“, istakla je Neda. 

Mićić je uputila Školskom odboru prigovor na odluku direktora o prijemu radnika na decembarskom konkursu. Odbor je u odgovoru na prigovor istakao da će donijeti konačnu odluku nakon mišljenja i suda prosvjetne inspekcije i inspekcije rada. 

„Odgovor Školskog odbora sam dobila osmog januara, a 11. januara sam dobila rješenje o prekidu radnog odnosa. A od osmog do jedanaestog januara bio je samo jedan radni dan i to upravo jedanaesti. Nisam vjerovala šta se dešava u školama. Mislila sam da se ovo radi samo u većim firmama“, kazala je Mićić. 

Roditelji će, dodala je ona, da nastave sa borbom. Ukoliko je škola ne vrati na posao, nada se da će bar moći da se oprosti sa đacima. Ona kaže da nije uradila ništa specijalno i dodaje da jednostavno voli posao koji radi. 

„Moji đaci su dobijali i bolje i slabije ocjene. Onako kako su zaslužili. Nisam dijelila petice šakom i kapom, pa da me zbog toga vole i oni i roditelji. To sam što sam. Vjerujem da se konkurs može osporiti“, rekla je Mićić.

Dodaje da je nekoliko puta razgovarala sa direktorom škole. On je, dodaje ona, insistirao na tome da Ministarstvo prosvjete i kulture ima nadležnost nad ovim pitanjem, dok Ministarstvo, kaže Neda, tvrdi da je to u nadležnosti direktora.

Znam šta nas čeka ako svi nastavimo da ćutimo. Najlakše je da se odselimo odavde, ali zašto da se selimo? Često sam čula kako kažu: Što si došla ovdje, što ne tražiš posao u svom gradu? Trpila sam razne oblike diskriminacije .Jedan direktor mi je rekao: Uzmi iglu i konac i šij sa spremačicama jastuke. Nema problema, meni to ne smeta, posla se ne bojim ali to nije ljudski“, priča Neda Mićić.

Možda će joj ova borba, dodaje, zatvoriti sva vrata, ali to je ne brine. Radiće, kaže, nešto drugo, pošteno i iskreno, ali neće dozvoliti da je ponižavaju i gaze.

Jedan bod iz ljubavi

Roditelji „njenih učenika“ napisali su peticiju upravi škole u kojoj su tražili da joj se dodijeli jedan bod ljubavi učenika kako bi bila najbolja na konkursu i zadržala posao.

„Svjedoci smo da učenici osnovnoškolskog uzrasta ovakve situacije prevazilaze bez poteškoća, uz veoma brzu adaptaciju na promjene, uz podršku prosvjetnih radnika i svakako roditelja. Žao nam je što nismo u mogućnosti dodijeliti učiteljici taj učenički bod, jer je Zakon jasan u proceduri prijema radnika“, istakao je u odgovoru Rendić. 

Iz resornog ministarstva poručili su da ne mogu uticati na škole prilikom prijema i raspoređivanja radnika. Eventualne nepravilnosti, kažu, utvrđuje prosvjetna inspekcija.

„Lice koje smatra da je došlo do povrede zakona može se obratiti nadležnoj inspekciji u roku od tri mjeseca od dana saznanja za učinjenu povredu, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana učinjene povrede, što je takođe propisano zakonom“, odgovorili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

G. DAKIĆ

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.