Mongolska porodica odlazi iz Srbije zbog rasizma: Kćerku mi u školi zovu “smrdljivom kineskinjom”

Bulat Šagzin iz Rusije doselio se sa svojom porodicom u vojvođansko selo Belo Blato pre dve godine gde su, kako tvrdi, vrlo brzo počeli problemi, baš kada je njegova ćerka krenula u osnovnu školu.

“Veoma sam depresivan i shvatam da moja ćerka pati zbog moje ljubavi prema Srbiji. Pošla je u školu u Belom Blatu krajem proleća 2019. Sve je bilo u redu, osim što su deca počela da napadaju moju ćerku. Tukli su, prozivali i nisu puštali u toalet. Ostala deca su mislila da je zabavno i podržavala su ovu decu”, piše Bulat na svoj Fejsbuk profilu.

On kaže da je nekoliko puta kontaktirao učitelja Danielea i direktora, ali da problem nije rešen. Tada je želeo da kontaktira socijalnu službu i policiju. Međutim, uzdao se u direktora koji je obećao da će razgovarati sa decom. Nažalost, ove godine se ponavlja isti scenario.

“Direktor je rekao da u ovoj zemlji neću ništa postići i to se ne radi. Tada sam slabo razumeo srpski i pristao. Obećao je da će razgovarati sa decom. Ove godine se sve ponavlja. Učiteljica o ovome ništa ne govori, samo se Svetlani ne sviđa naša škola (ako je tamo uvređena, a nastavnici ništa ne rade, to je logično). Vasiian i njegova sestra vređaju moju ćerku, blokiraju joj put u hodniku, guraju. Na nesreću, i druga deca iz odeljenja, praktično sva ona, takođe ih imitiraju i zlostavljaju. Pokazuju uske oči, nazivaju je smrdljivom Kineskinjom i tako dalje. U četvrtak je ćerka plakala. Deca su joj kosu i jaknu posebno zalila jogurtom. Užasavaju me ove činjenice rasizma. I umoran sam. Rasizam pušta korene u porodici. Čak i odrasli, znajući da sam iz Rusije i da sam Mongol, namerno upiru prstom i zovu me Kinezom i istovremeno se smeju”, priča Bulat, ali i ističe da u Belom Blatu ima mnogo dragih ljudi i komšija različitih nacionalnosti.

Mongolska porodica

“Ovo je strašno, mrzim rasizam i nacizam, rođen sam u Rusiji koja se borila protiv nacizma. Ako je osoba druge rase, to nije razlog za zlostavljanje. U Belom Blatu ima mnogo nacionalnosti, ali bila je samo jedna rasa. Sada postoje rase, ali to nije razlog za napad. Ja ću se boriti protiv ovoga. Neko u selu pokušava da iskrivi činjenice, prikrivajući rasizam svoje dece. Treba mi pomoć od ovog rasizma. Na kraju, bio sam u Službi za decu, rečeno mi je da je direktor u roku od dve godine dužan da im prijavi premlaćivanje deteta u službi. Činjenica da se ovo ne može rešiti laž je škole. Bio sam užasnut što je većina onoga što mi je ranije rečeno u školi bila laž”, napisao je Bulat na svom Fejsbuku.

On je nakon toga objavio post gdje se vidi da se spakovao za odlazak.

Dobro veče svima. Želim ovom selu dalji prosperitet. Želim vam sve i uvek mislite samo dobre stvari o selu Belo Blato. Neka svi budu zaštitniki vaše dece. Želimo vam sve nailepše
Sada vodimo rasprodaju: bicikle, tricikl, baštenske predmete, životinje (pilići, zečevi), računar, laptop. Ne žurimo, ali sada počinjemo prodaju. Postepeno, do kraja godine, organizovaćemo školu, kompaniju i kuću u drugom delu Srbije ili Evrope.Dajmo psa u dobre ruke.Kasnije ćemo sve ostalo staviti na prodaju, tačno ćemo odlučiti gde ćemo se preseliti, napisao je.

On je pre nekoliko dana objavio da na kraju odlazi iz sela sa svojom porodicom i rasprodaje sve stvari koje su ga vezivale za Belo Blato.

“Želim ovom selu dalji prosperitet. Želim vam da uvek mislite samo dobre stvari o selu Belo Blato. Neka svi budu zaštitnici vaše dece. Želimo vam sve najlepše”, dodao je Bulat za kraj.

Izvor: Novi Dani

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.