Momčilo Perišić osuđen na tri godine zatvora zbog špijunaže

Viši sud u Beogradu osudio je nekadašnjeg načelnika Generalštaba, penzionisanog generala Momčila Perišića na tri godine zatvora zbog špijunaže, odnosno odavanja tajnih podataka američkom obaveštajcu.

Pored Momčila Perišića, osuđeni su i Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, na po godinu i po dana zatvora.

Ovo je prva prvostepena presuda u ovom slučaju, nakon više od 18 godina od pokretanja postupka, još 2002. godine.

I odbrana i tužilaštvo imaju pravo da na presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Iako se kompletno suđenje održavalo bez prisustva javnosti radi zaštite vojnih i državnih tajni, presuda je danas javno objavljena u zgradi Specijalnog suda, a Perišić je prisustvavao njenoj objavi.

Inače, sud je javnost isključio na početku suđenja na zahtev tužilaštva, radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Postupak za „špijunsku aferu“ pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Izvor: RTS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.