Srpska se na berzi zadužila skoro 24 miliona KM

Vlada Republike Srpske na drugoj ovogodišnjoj aukciji zadužila se za skoro 24 miliona KM, stoji u izvještaju Banjalučke berze.

Prodaja šestomjesečnih trezorskih zapisa putem aukcije na Banjalučkoj berzi održana je danas, a datum dospijeća i isplate je 4. avgust.

U planu je bilo da se Vlada RS zaduži 25 miliona KM, međutim, na kraju je taj iznos smanjen za milion maraka, te je ukupan promet trezorskim zapisima iznosio 23,94 miliona KM.

Prosječna cijena današnjeg zaduženja bila je po kamatnoj stopi od 0,5 odsto.

Leutar.net Srpska se na berzi zadužila skoro 24 miliona KM
Banjalučka berza

Ministarstvo se zadužuje na osnovu Odluke o kratkoročnom zaduživanju RS kojom je predviđeno da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2021. godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Vlada RS je već početkom januara ove godine planirala emisiju trezorskih zapisa u iznosu od 30 miliona maraka o čemu je CAPITAL pisao, a na kraju se zadužila za 38 miliona KM.

Podsjećamo, Vlada planira u ovoj godini da zaduži Republiku Srpsku u iznosu do 1,4 milijarde maraka putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja, te indirektno dajući garancije.

Inače, prema posljednjim podacima javni dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju zaključno sa septembrom prošle godine iznosi 5,8 milijardi KM što je 53,24 odsto procijenjenog BDP-a za 2020. godinu.

CAPITAL: D. Eremija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.