Incko: Nisam ja nametnuo kolektivnu krivicu, već NS RS

SARAJEVO – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inco juče je uputio pismo rukovodstvu Skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih poslaničkih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje s odlikovanjima koje je Narodna skupština dodijelila Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, Biljani Plavšić, nekadašnjoj predsjednici RS, i Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS, nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima“.

Iz Republike Srpske uslijedile su oštre reakcije, te tvrdnje da je Srbima „nametnuo kolektivnu odgovornost“.

U prvim reakcijama, Incko za DW kaže da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je Republika Srpska nametnula srpskom narodu teret krivice. Podsjeća da su u oktobru 2016.  Karadžić, Plavšićeva i Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje „igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH“.

„Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin. Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak“, rekao je Inco za DW i naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu „glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca“ i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić  izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posljedica infekcije koronom.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.