Rojters: Dok drugi čekaju vakcinu, Srbi mogu da biraju

Britanska agencija Rojters danas piše o vakcinaciji u Srbiji i konstatuje da za razliku od ljudi u drugim zemljama koji brinu kada će biti vakcinisani, građani Srbije mogu da se usredsrijede na to za koju vakcinu protiv korona virusa će se odlučiti.

Rojters navodi da u okviru masovnog državnog programa vakcinacije, građani Srbije mogu trenutno da biraju između vakcina kompanije Pfizer-Biontech, kineskog Sinofarma ili ruskog Sputnjika, navodi britanska novinska agencija u tekstu iz Beograda.

Građani Srbije, takođe, mogu da se odluče da prime ono što je dostupno određenog dana u nadi da će se brže vakcinisati.

Agencija ističe da je preko ugovora sa proizvođačima i vladama, Beograd do sada obezbijedio milion doza vakcine iz Kine i desetine hiljada doza vakcina drugih proizvođača, zbog čega ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropi, odmah iza Velike Britanije.

Penzioner Siniša Ilić, koji je čekao red ispred hale 11 Beogradskog sajma, rekao je za Rojters da se odlučio za Pfiez-Biontech, koja je odobrena u Evropskoj uniji, za koju se nada da će mu dozvoliti da otputuje tamo.

„Želeo sam Pfizer… jer mi je dete u Nemačkoj… da bih mogao bezbedno da putujem“, rekao je on. Građani ispred hale tri, čekali su na red za Sinofarmovu vakcinu.

„Moj dugogodišnji prijatelj, lekar, rekao mi je da se vakcinišem kineskom vakcnom. Dobra je“, rekao je za Rojters Miladin Ðurović.

Britanska novinska agencija navodi i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas zatražio od kineskog predsjednika Si Ðinpinga još izvjesnu količinu vakcina, kao i od predsjednika Rusije Vladimira Putina.

U saopštenju iz kancelarije srpskog predsjednika se navodi da Srbija planira da izgradi proizvodni pogon za lokalnu proizvodnju vakcine Sputnik V, prenosi Rojters i dodaje sa su do sada Indija i Južna Koreja počele sopstvenu proizvodnju Sputnjika V.

(Tanjug)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.