Danas bi David Dragičević proslavljao svoj 24. rođendan

Da je živ, David Dragičević bi danas proslavljao svoj 24. rođendan.

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci tokom 2018.godine, kada su su okupile desetine hiljada građana.

Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra 2018.godine, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na TrguKrajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine.

Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja okončana je 30.decembra policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica.

Kako su i ranije obećali, Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta 2019.godine a David svoj posljednji smiraj pronalazi na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča.

Paradoksalno, umjesto da se rješava slučaj ubistva, dešavaju se progoni i suđenja protiv članova „Pravde za Davida“, oca Davora Dragičevića, i protiv Davidove majke Suzane Radanović.

Iz Pravde za Davida poručuju u dalje kako odustati neće.

„Ovo je borba svih nas protiv velikog zla. Mnogo posla je pred nama. Sve se ovo moglo davno riješiti da u institucijama nemamo pojedince koji su spremni da zataškaju ubistvo. Nažalost, realnost je potpuno drugačija i mi na takvo stanje ne pristajemo. Naprotiv! Neka bude pravda za Davida! I neka bude pravda za sve! U našim srcima David živi“ poručio je za BUKU ranije Ozren Perduv.

Pravda za Davida kao Put pravde 2020.godine su nastupili na lokalnim izborima u Banjaluci, ali nisu uspjeli ući u gradsku Skupštinu.

Majka Davida Dragičevića Suzana Radanović oglasila se na društvenim mrežama i potvrdila je da će Davidov grob danas prvi put posjetiti katolički sveštenik, jer ih je SPC sve vrijeme ignorisala. 

Izvor: BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.