Zajednička izjava SDS, PDP i DNS: Što prije do nove većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Nakon sastanka delegacija SDS, PDP i DNS, predvođenih predsjednicima stranaka, javnosti je proslijeđena zajednička izjava u kojoj kažu da su odlučni da donesu promjene u Republici Srpskoj.

One će se zasnivati na potpunoj promjeni načina vladanja, omogućavanju pune transparentnost rada institucija, te prekida koruptivne prakse i stabilizovanje ekonomske prilike i budžet RS.

Tri stranke su istakle da se hitno mora zaustaviti nekontrolisano zaduživanje i da se sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen budžet, te koje su nanijele štetu ugledu i dostojanstvu Republike Srpske, moraju ispitati i procesuirati.

Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić kažu da su njihove partije saglasne da je potrebno što prije zaustaviti štetno djelovanje SNSD i pozivaju sve druge „savjesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju Republike Srpske od režima i njegovog brutalnog pljačkanja Srpske“.

SDS, PDP i DNS su takođe  saglasni da je potrebno učiniti maksimalan napor da se, zbog interesa Republike Srpske i budućih izazova koji nas očekuju, što prije omogući nova većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i nova vlast na nivou BiH, kako bi se degradiranje institucija zaustavilo, te dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na Srpsku.

– Nova vlast u Republici Srpskoj mora hitno donijeti ključne zakone koji će obezbijediti povratak povjerenja građana u institucije, poput zakona o porijeklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma,  nezastarijevanju krivičnih djela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava i drugih zakonskih rješenja. Stranke učesnice sastanka takođe ističu da se hitno moraju omogućiti uslovi za slobodne i zakonite izbore, bez ucjena i pritisaka na građane, te osloboditi RTRS uticaja SNSD i na taj način vratiti dostojanstvo i profesionalnost na javni servis – piše u zajedničkoj izjavi.

Istaknuto je da je rezultat katastrofalne politike vođene u proteklih 15 godina od strane SNSD taj da se Republika Srpska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da je posebno pogubno što su institucije privatizovane i pod punom političkom kontrolom. To je, kako kažu, proizvelo osjećaj nesigurnosti i besperspektivnosti kod naroda, što je rezultiralo masovnim odlaskom stanovništva.

– SDS, PDP i DNS su zaključili da će koordinisati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, u cilju da ti izbori, za razliku od prethodnih, budu zakoniti, pošteni i izraze volju građana Doboja.  Zajednički stav je da će SDS, PDP i DNS na ponovljenim izborima na biračkim mjestima Srebrenici dati punu podršku srpskom kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću. Obaveza stranaka suprotstavljenih pogubnoj politici vladajuće koalicije je vraćanje povjerenja građana u institucije, a to se može postići samo djelovanjem na principima zakonitosti, javnosti rada i postupanjima koji su u skladu sa moralnim kodeksima – zaključuju SDS, PDP i DNS.

Izvor: Srpska info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.