Nikola Selaković: „Da nije Stefana Nemanje, ne bismo se prezivali na ‘ić'“

„Da nije Stefana Nemanje, mi danas ne bismo bili Srbi, ne bismo se prezivali na ‘ić'“, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Niko kao Stefan Nemanja nije uspeo da objedini i ujedini srpske zemlje i od jedne zabačene vizantijske pokrajine napravi moćno carstvo i ozbiljnu državu, a bez nemanjićkih zadužbina i likova Nemanjića na freskama, srpski narod bi za vreme turskog ropstva nestao, kaže Selaković, uoči svečanog otkrivanja spomenika Stefanu Nemanju.

Taj spomenik, kao i obnovljen Savski trg, na čijem se centralnom mestu nalazi, biće otkriven večeras u prisustvu državnog vrha, i, inače, jedini je spomenik velikom županu Stefanu Nemanji u Srbiji.

Selaković je istakao da je za državu važno da postoji ne samo taj spomenik, nego uopšte memorijalne skulpture koje će gajiti viševekovnu kulturu sećanja srpskog naroda, koja je, kaže, nezasluženo, a nekada i planski i tendenciozno, gurana u stranu i namerno gušena.

„Jedan smo od retkih naroda na Balkanu koji može da se podiči dugom državotvornom istorijom, koja je, nažalost, izgubila kontinuitet tokom otomanske okupacije, a doživela vaskrsnuće i obnovu početkom 19. veka“, ukazao je za Tanjug Selaković, koji je bio u Odboru za podizanje spomenika.

Primetio je da je neverovatno, ali istinito da od 1804. godine, kada je počela obnova srpske države do danas, na teritoriji Srbije nikada nismo imali podignut spomenik Stefanu Nemanji.

„O tome je govorio i počivši patrijarh Irinej – da nije Nemanje, mi danas ne bismo bili Srbi, ne bismo se prevzivali na ‘ić’. To je toliko jednostavno, a dobro rečeno“, podvukao je Selaković.

Prema njegovim rečima, „iako je bilo pokušaja i ranije, Vojislavljevića, Vukanovića, Vlastimirovića, Stefan Nemanja je prvi među svojim precima i niko kao on, kao Nemanjići, nije uspeo da u kontinuitetu objedini i ujedini srpske zemlje“.

„Da od jedne male, na rubu vizantijske imperije zabačene pokrajine, za manje od dva veka napravi moćno carstvo i ozbiljnu i jaku državu, koja je imala zakone, bila uređena, imala ekonomski, monetarni sistem, diplomatiju, koja se ozbiljno cenila i uvažavala, imala ozbiljnu vojsku. Sve te to uspeo naš praotac Stefan Nemanja“, istakao je Selaković.

On je napomenuo da nas je Nemanja učvrstio i u pravoslavlju – do Nemanje, Srbi su bili i pravoslavci i rimokatolici, pripadali različitim hrišćanskim sektama, a od Nemanje, Srbi su pravoslavan narod.

Podsetio je na reči vladike Nikolaja Velimirovića, da je Nemanja u jednoj ruci držao mač, a drugom je radio, gradio i stvarao, a kada se nije borio i ratovao – gradio je zadužbine.

Upravo od njegovog vremena do danas, Srbe krasi prelepa osobina zadužbinarstva, dodao je Selaković. „Da nije bilo nemanjićkih zadužbina, da nije bilo likova svetih Nemanjića na freskama, mi bismo se u vreme turskog ropstva istopili kao narod, nestali i ne bismo danas postojali. Zato je važno što danas otkrivamo spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu, i što smo kao država i narod smogli snage da ovaj spomenik podignemo na način koji je dostojan Srbije i Beograda“, rekao je Selaković.

On je rekao i da će, šta god pričali zlonamernici, Savski trg, spomenik, sa Svetosavskim platoom i Hramom Svetog Save, postati jedna od najposećenijih tačaka, ne samo u Beogradu i Srbiji, nego i na Balkanu.

Izvor: Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.