Vakcinisan cijeli Izrael – Nemaju više oboljelih

Pfizer vakcina je efikasna i nešto više nego što su pokazala prethodna klinička ispitivanja, rezultat je prve analize Izraelaca koji su primili dvije doze.

Izraelska zdravstvena služba Macabi je objavila da je prve nedjelje poslije potpune imunizacije korona virusom zaraženo samo 0,015 procenata ljudi, odnosno 20 od 128.600 vakcinisanih. Vodeći izraelski imunolog Siril Koen izjavio je za izraelske medije da je za tih nedelju dana inficirano 0,65 procenata opšte populacije. Koen procenjuje da vakcina neznatno premašuje efikasnost predviđenu u Pfizerovim kliničkim ispitivanjima i da su rezultati „uzbudljivi“ jer potvrduju pretpostavku da je vakcina visoko efikasna.

Analitičarka Makabija Anat Eka Zohar je rekla da su rezultati „vrlo dobri“ i da, ako se tako nastavi, moglo bi biti da je vakcina efikasnija nego što je farmaceutski gigant mislio na osnovu svojih ispitivanja. Iako se radi o prvim podacima oni su veoma važni u trenutku kada cijeli svijet gleda u Izrael kako bi se utvrdila efikasnost vakcine, dodala je ona.

Koen je međutim upozorio da uprkos, kako je rekao, „impresivnim rezultatima“ nema kontrolne grupe niti dovoljno podataka o vakcinisanim ljudima. Niko od 20 zaraženih nije na bolničkom liječenju, niti je imao temperaturu višu od 38,5 stepeni, što bi mogao da bude pokazatelj da vakcina spriječava ozbiljnu bolest, čak i kod inficiranih, rekla je analitičarka Eka Zohar, ali je dodala da se ne zna koliko bi oni bili bolesni bez vakcine.

(N1)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.