“Iznenadio sam se kad su rekli da umesto krsta ide mač, ali ja sam skulptor, rekao sam – slušam…”: Šta je rekao autor spomenika Stefanu Nemanji

Spomenik Stefanu Nemanji, koji će biti svečano otkriven na Savskom trgu u Beogradu, i dalje prate brojna pitanja – o veličini spomenika, simbolici, izgledu postamenta, ceni, umetničkim i neumetničkim uticajima.

Autor spomenika Stefanu Nemanji Aleksandar Rukavišnjikov rekao je nedavno da je želeo da se spomenik zasniva na lepoti fresaka iz srpskih manastira, a da su dimenzije izračunate uzimajući u obzir zgradu nekadašnje železničke stanice i zgrada koje se nalaze bočno. Tada je objasnio i zbog čega je došlo do promene, pa Stefan Nemanja sada umesto krsta u jednoj ruci drži mač.

“Znate, ja sam sebi postavio pitanje dali je narušena čitava simoblika kada mi je rukovodstvo iz Beograda u jednom trenutku reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba da bude mač, a ne krst. Ja sam se iskreno iznenadio. Međutim, kada sam radio ostale segmente spomenika uzeo sam u obzir izmenu i dodao nove nijanse, uključujući izraz lica. Ja sam skulptor, gubim se u formalnostima. Kada su mi rekli da žele mač, ja sam rekao u redu, slušam”, rekao je tada Rukavišnjikov, a preneo RTS.

Njegova želja je bila da ovaj spomenik postane novi simbol Beograda i da onima koji dođu, koji ga posete, naročito turistima on pomogne da stvore pravu sliku istorije Srbije.

Leutar.net “Iznenadio sam se kad su rekli da umesto krsta ide mač, ali ja sam skulptor, rekao sam – slušam…”: Šta je rekao autor spomenika Stefanu Nemanji

Ja sam sebi dao sledeći zadatak – želeo sam da se spomenik zasniva na lepoti fresaka iz srpskih manastira. Naše zemlje, Srbija i Rusija, nisu imale mnogo sreće da popularizuju te umetničke tvorevine. Da se to nalazi negde u Italiji čitav svet bi se divio lepoti. Takođe, želeo sam da spomenik ima neki impuls Ivana Meštrovića. Da ima tradicionalne elemente, ali da ne bude sličan postament. Da silueta bude savremena, drugačija od svega do sada. Želja je bila da stvorim spoj tradiocionalnog i modernog jer se iza spomenika nalazi savremeni kompleks”, rekao je Rukavišnjikov.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.