Dražen Milosavljević: Dodikov kraj spremaju službe u Beogradu

„Za mene su iznenađenje dobri rezultati nekolicine satelitskih partija SNSD-a, koji pokazuju da je narod korumpiran kao i vlast“, kaže doktor Dražen Milosavljević.

Ljekar i član Narodnog pokreta Banja Luka, Dražen Milosavljević, u posljednjim dešavanjima vezanim za Milorada Dodika i političku scenu u Republici Srpskoj sluti potpis službi iz Beograda, “čiju ruku pridržavaju Britanci i Amerikanci”.

„Ako je to tako, onda ćemo uskoro svjedočiti Dodikovom kraju, a Stanivukovića će načiniti Vučićem s ove strane Drine. U tom scenariju će Stanivuković, a ne Jelena Trivić, 2022. godine biti kandidat za predsjednika Srpske“, kaže Milosavljević u intervjuu za Oslobođenje.

„Od nove vlasti u Banjoj Luci ne očekujem ništa spektakularno. Veća javnost u radu, zapošljavanje putem konkursa i izbacivanje povlašćenih iz jaranskih poslova na račun budžeta Grada već bi bio neki napredak. Ne očekujem da će iko završiti iza rešetaka za brojne kriminalne radnje u prethodnom periodu, niti da ćemo brzo uvesti elektronsku upravu i riješiti se vojske partijskih poslušnika sa sumnjivim diplomama“, kaže Milosavljević i ističe da Banja Luka nema 200, nego 600 suvišnih administrativnih radnika.

„Zamislite da na tu administraciju umjesto 42 trošimo godišnje 22 miliona KM, a da svake godine 20 miliona odvajamo za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda. Nisam zapazio da iko i pominje rješenje tog problema – da kanalizaciju ne izlijevamo u rijeku“.

Šta još očekujete od nove vlasti u Banjoj Luci?

„Grad je u 2019. godini prihodovao 4,35 miliona KM od naplate parkinga, a svi autobusi u gradskom saobraćaju pređu godišnje osam miliona kilometara, što znači da se ukupni troškovi goriva mogu pokriti sa 3-3,5 miliona KM, odnosno od parkinga“.

Prikolica PDP-a

„Od novog predsjednika Skupštine Grada smo čuli da nam treba 20 miliona KM da bismo imali besplatan gradski prevoz. Ne znam kako je došao do te cifre. Poštenom preraspodjelom moguće je da imamo 80.000 Banjalučana koji mjesečne karte plaćaju osam maraka, ako su đaci i penzioneri, ili 15 KM ako su radnici. To su simbolične cijene, a samo od mjesečnih karata godišnji prihod bi bio deset miliona KM. Na kraju, niko za sada ne pominje da bi vratio Gradu komunalna preduzeća za održavanje čistoće, održavanje zelenih površina i parkova, pa ni Gradsko saobraćajno preduzeće. No, ne bih bio jedan od onih koji u ovoj ranoj fazi traži razlog za negativne kritike novim gradskim ocima. Dajmo im vremena da pokažu šta znaju“.

Da li ste očekivali drugačije rezultate lokalnih izbora, pogotovo u Banjoj Luci?

„Rezultati izbora su baš onakvi kakve sam očekivao. Nekoliko dana prije izbora sam najavio kohabitaciju kao realnu i danas to u Banjoj Luci i imamo. Realno, lista našeg Narodnog pokreta „Banja Luka zove“ je mogla znatno više, jer smo imali sjajne pojedince na listi, ali nismo imali novac i medije. Iako sam bio ideolog i zamislio malo drugačije, nisam se uspio oduprijeti samovolji nekoliko pojedinaca iz vrha koji su nas načinili prikolicom PDP-a, čime smo izgubili autentičnost. Nije bilo ozbiljne, organizovane kampanje, a pristup medijima rezervisan je za one koji imaju novac. Za mene su iznenađenje dobri rezultati nekolicine satelitskih partija SNSD-a, ali su pokazali da se izbori dobijaju novcem i da su građani podjednako podložni korupciji, kao i oni koje decenijama izglasavaju. Vlast je, dakle, samo odraz u ogledalu naroda koji je bira“.

Očekujete li probleme u funkcionisanju gradske Skupštine?

„Da li će doći do problema u funkcionisanju Gradske uprave u Banjoj Luci, zavisi više od toga da li će se sam Dodik umiješati, nego od ličnih odnosa izabranih predstavnika dvije strane. Mnogi su govorili da Draško Stanivuković neće moći ništa da uradi, a ja sam tvrdio da je on u sjajnoj situaciji da izvuče na čistinu političke protivnike. On to za sada odlično koristi i psihološka prevaga svakim danom sve više prelazi u korist protivnika vlasti. Ako je suditi po dešavanjima na konstitutivnoj Skupštini Grada, možemo naslutiti nezvaničnu koaliciju. Nadajmo se da će biti na korist građana, a ne oko podjele plijena“.

Kraj stare i početak nove godine obilježili su mnogi politički i diplomatski skandali. Da li se naslućuju promjene ili je u pitanju samo privremeno podrhtavanje političkog tla?

„Promjene će se desiti kad to odluči međunarodni faktor, prije svega Britanci i Amerikanci. Vlast je odavno zrela za “otresti”, ali u opoziciji ne postoje ljudski i materijalni resursi da se izvede promjena. Međutim, građani Banje Luke su izašli da glasaju protiv Dodikove politike, mnogo više nego za opoziciju koja se svodi na Nebojšu Vukanovića, koji je kao parlamentarac ravan Dritanu Abazoviću i na Stanivukovića, Jelenu Trivić i još svega nekoliko pojedinaca. PDP i SDS su odranije kompromitovani brendovi koji, nažalost, i s novim ljudima imaju ograničen potencijal za rast. Ipak, možemo dešavanja tumačiti i na drugi način, npr. Crnogorac Đukanović je bez otpora i problema predao vlast, isto kao i Crnogorac Radojičić. Stanivuković gostuje u emisiji “Oko” na RTS-u, a Dodiku podvaljuju ikonu za Lavrova. Istovremeno je iz VSTS-a sklonjen Tegeltija. Neposredno pred izbore Nenad Nešić napušta koaliciju sa SNSD-om, Dačić Dodikovim rukama davi Selaka, a poslije izbora imamo sukob na relaciji SNSD-SP“.

„Tu slutim potpis službi iz Beograda, čiju ruku pridržavaju Britanci i Amerikanci. Ako je to tako, onda ćemo uskoro svjedočiti Dodikovom kraju, a Stanivukovića će načiniti Vučićem s ove strane Drine. U tom scenariju će Stanivuković, a ne Jelena Trivić, 2022. godine biti kandidat za predsjednika Srpske. Mislim da opozicione stranke imaju velike šanse da uzmu obje pojedinačne funkcije na opštim izborima, pa i da formiraju vlast na nivou BiH, ali da nemaju šanse da dođu do većine na nivou Srpske ukoliko stranci ne uklone Dodika lično. Zadnji dani su pokazali da je SNSD bez njega obezglavljen i dezorijentisan“.

Da li je vrijeme da se ukine vanredna situacija uvedena zbog pandemije koronavirusa?

„Mi nismo disciplinovan narod poput Kineza ili Japanaca i vanredna situacija nije donijela željene efekte. Na takvom smo kulturološkom nivou da nemamo ni svijest o realnosti, da se mnogi neuki usude da tumače stručne stvari, da se stvaraju razne teorije zavjere. Ova država nije spremna ni za zemljotrese, ni za poplave, ni za pandemije. Nemamo mi ni u čemu mjeru, da nađemo neku sredinu. Ljudi šetaju u prirodi uz obavezno nošenje maski, a u kafanama i na predizbornim skupovima nisu potrebne. Imali smo i posipanje hlora i druge hemije po namirnicama, pa one rukavice, a distanca, provjetravanje prostorija i bilo kakva maska su jedina realna zaštita“.

Leutar.net Dražen Milosavljević: Dodikov kraj spremaju službe u Beogradu
Doktor Dražen Milosavljević: Vlast je odraz u ogledalu naroda koji je bira

Da li su se BiH i RS nosili sa pandemijom najbolje što su mogli? Da li je trebalo još nešto da se uradi?

„Naravno da je moglo i moralo bolje. Na samom početku smo imali prilično radikalne mjere, a javni prevoz u funkciji. Vlasti su navukle priličan gnjev na sebe donošenjem nepopularnih mjera i onda su počele kalkulisati. Umjesto policijskog časa, ja bih pustio ljude u prirodu, izolovao bih stare i bolesne, a pustio život da se odvija normalno u granicama mogućnosti i uz obavezno korištenje maski u kontaktu“.

Podoban nakon najboljeg

„S obzirom na opšti javašluk u društvu, mogu reći čak da u pogledu zdravstvene zaštite stanje i nije toliko loše. Moje kolege i ja smo svih ovih mjeseci činili velike napore da niko ne ostane bez adekvatne medicinske pomoći, da dobije najbolju moguću uslugu, rizikujući i svoje i zdravlje naših bližnjih“.

Šta su najveći problemi zdravstva u RS-u?

„Najveći problem zdravstva u Srpskoj jeste odlazak najboljih medicinskih radnika, prvo medicinskih sestara, a sada i doktora u sve većem broju. Vama s klinike ode najbolji doktor, a na njegovo mjesto se zaposli neko na osnovu partijske podobnosti, a ne medicinskog znanja. Negativna selekcija je rak-rana našeg društva. Nije samo novac motiv odlaska. Nije ljudima krivo na malo, već na nepravdu“.

/OSLOBOĐENJE/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.