Trebinjke Sandra i Krstinja diplomirale ruski jezik sa prosjekom 9,91

Sandra Čihorić i Krstinja Aleksić su rođene u Trebinju iste godine, zajedno su upisale ruski i srpski jezik i književnosti u Banjaluci i diplomirale istog dana sa prosjekom 9,91 kao prve i najbolje u svojoj generaciji.

Čihorićevu i Aleksićevu, osim rodnog grada i ljubavi prema ruskom i srpskom jeziku i književnosti, povezuje i zajednička priča o uspjehu.

Ove dvije mlade Trebinjke su zbog izuzetnog uspjeha nakon prve godine studija nagrađene stručnim usavršavanjem u Rusiji, odnosno ruskom gradu Bjelgorodu gdje su provele mjesec dana i stekle sertifikat, a bile su i stipendistkinje Fonda „Dr Milan Jelić“.

Čihorićeva kaže za Srnu da su njih dvije tokom studiranja samo pet ispita položile sa ocjenom devet, dok su profesori njihovo znanje u čak 50 ispita ocijenili desetkom.

Krstinja Aleksić dodaje da ih povezuje i to što do odlaska na studije nisu poznavale ruski jezik niti su ga učile tokom dotadašnjeg školovanja, ali to ih nije spriječilo da budu najbolje u svojoj generaciji.

„Potrebno je uložiti mnogo truda, ali kada se voli nešto što se radi i pravilno rasporedi vrijeme sve je moguće“, kaže Aleksićeva.

Iako je nesporno da je riječ o velikom talentu, Čihorićeva skromno ističe da je ključ njenog uspjeha tokom studiranja bio u organizaciji vremena i naravno marljivom učenju.

Aleksićeva dodaje da su tokom studiranja bile usmjerene jedna na drugu, bile su podrška jedna drugoj sve vrijeme, što im je mnogo pomoglo u postizanju sjajnih rezultata.

Krstinja Aleksić planira da školovanje nastavi na master studijama ruskog jezika u Moskvi, a kaže da bi voljela da prvi posao pronađe u rodnom Trebinju.

Aleksićeva dodaje da bi utisak sa studija bio potpuniji kada bi bilo i više praktične nastave, što je ove godine bilo u manjem obimu zbog epidemije virusa korona.

Sandra Čihorić kaže da je odlučila da nakon diplomiranja ostane u Banjaluci, gdje sada predaje ruski jezik na kursu, a planira da konkuriše za stipendiju i upiše master studije ruskog jezika u Moskvi.

„Ruski predajem na kursu pri organizaciji Srpsko-rusko prijateljstvo `Bratstvo` koja radi na poboljšanju odnosa naše države sa Rusijom, promovišu stipendije na koje i mi planiramo da se prijavimo, a postali su i prvi sertifikacioni centar U BiH za ruski jezik gdje polaznici mogu da polože sertifikate koji su priznati svugdje u svijetu“, objasnila je Čihorićeva.

Čihorićeva ističe da je zadovoljna studijama ruskog i srpskog jezika i književnosti u Banjaluci, ali ističe da je neophodno i dosta rada mimo studija da bi se savladao ruski jezik.

Sandra Čihorić i Krstinja Aleksić kažu da će i u budućem radu nastaviti da se podržavaju i nadopunjuju, kao što je to bilo i tokom studiranja, a pred njima je nesumnjivo blistava budućnost.

Izvor: Srna / Milena Koprivica

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.