SPC i vjernici sutra slave Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva slavi Krstovdan kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili vjeru na početku hrišćanske propovijedi. Praznik se vezuje za slavu krštenja Gospoda Isusa Hrista kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju koji ga je krstio u rijeci Jordanu.

Krstovdan se obilježava uoči Bogojavljenja, prvi je dan nakon Božića kada vjernici ponovo poste, bez obzira na to na koji dan u nedelji „pada“. A vjernici bi sutra trebalo da se pridržavaju strogog posta. “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”, kaže izreka.

Dan treba provesti na hljebu i vodi, dok je hrana životinjskog porijekla strogo zabranjena. Dozvoljeno je jedenje grožđa, dok je drugo voće zabranjeno. Na Krstovdan su se, tvrde istoričari, ranije jeli i ostaci badnjedanskog pasulja.

U pravoslavnim hramovima se na zimski Krstovdan služi liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual osvećenja vode. Moli se da voda bude na izbavljenje od grijehova, za iscjeljenje i očišćenje duša i tijela, na osvećenje srca i uma i na svaku izvrsnu korist, da ona bude voditelj u vječni život i odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

Krstovdanska voda se dijeli vjernicima i, slično kao za Bogojavljanje (19. januar), čuva se u kući tokom cijele godine zarad zdravlja i napretka doma.

U nekim krajevima naše zemlje postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst zaledi, vjeruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se to ne dogodi, biće oskudna i bolešljiva.

Dovoljno je ponijeti krstovdansku vodu u manjoj boci, i čuvati je tokom godine, koristeći je u izuzetnim prilikama.

U pojedinim dijelovima naše zemlje poštuje se običaj da se na zimski Krstovdan opere sav veš i očisti kuća.

Za Krstovdan se vezuju i vjerovanja o predskazanju vremena. A vjerovanje kaže: vjetar koji duva na Krstovdan duvaće najčešće tokom godine. U Sremu se govorilo da se ovoga dana vjetrovi krste, odnosno ukršatju i duvaju jedan drugome u susret pa koji nadjača.

Dvanaest dana, računajući od Božića do Krstovdana, predstavljaju 12 mjeseci godine koja dolazi, pa kakvo je vrijeme kog dana takvo će biti u mjesecu koji tom danu odgovara.

Nakon Krstovdana i Bogojavljenje slavi se Sveti Jovan (20.januar), koji je krsna slava velikog broja vjernika u našoj zemlji.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.