Ranio pljačkaša, izdržao kaznu, sada pljačkaš traži – odštetu

Hranislav Dimitrijević iz Kraljeva nije mogao ni da nasluti da će ga samoodbrana od pljačkaša koji je hteo da ukrade njegovu porodičnu imovinu koštati mnogo toga, čak i četiri i po godine kasnije. Za ranjavanje iz pištolja i nanošenje telesne povrede pljačkašu, Hranislava je Viši sud u Kraljevu osudio na godinu dana kućnog pritvora bez elektronskog nadzora. Nakon izdržane kazne, njemu je nedavno stigla nova tužba. Sada oštećeni, odnosno pljačkaš prodavnice, zahteva odštetu od ukupno dva miliona dinara.

Hranislav Dimitrijević je pre četiri i po godine, hicem iz pištolja ranio jednog pljačkaša koji je sa svojim saučesnikom, tokom noći, obio prodavnicu prehrambene robe koja se nalazi u dvorištu porodične kuće u selu Progorelica kod Kraljeva. Te kobne noći, kako je Hranislav ispričao za N1, probudio ga je alarm. Kada je izašao iz svog dvorišta zatekao je dvojicu lopova kako izlaze iz obijene radnje.

„Zatekao sam ih u prodavnici. Jedan me odgurnuo i ja sam pao. Poneo sam pištolj, repetirao i ispalio dva hica. Jedan ga je pogodio u kuk. Drugi je za džakom cigareta pobegao niz put“, priča Dimitrijević.

N1: Zašto ste pucali?

„Zato što me je gurnuo i hteo je nogom da me udari u glavu. To je bila samodbrana. Da nisam imao pištolj, možda bi me njih dvojica ubiili. Ja sam branio sebe i imovinu“, kaže on.

Dimitrijević kaže da je tužilaštvo u Kraljevu tražilo da ga osude na čak tri godine zatvora. Ali, posle žalbe Apelacionom sudu i novog suđenja, dobio je kućni pritvor bez elektronskog nadzora, a oštećeni je upućen da imovinskopravni zahtev ostvari u parničnom postupku.

„Jedan od lopova, pošto su bili maloletnici, imao je pojačani kućni nadzor, dok je drugi bio nekoliko meseci u popravnom domu. Sada jedan od njih, kojeg sam ranio, traži da mu platim odštetu od dva miliona dinara“, priča Dimitrijević.

Iako ozbiljno narušenog zdravlja, Dimitrijević kaže da će i on podneti tužbu za naplatu odštete. Kaže da će zahtevati tri miliona dinara. Za pretrpljeni strah, pogoršano zdravlje i duševno stanje, ali i za štetu u prodavnici.

„U trajanju tog sudskog procesa, razboleo sam se. Dobio sam povišen šećer i imao sam nekoliko teških operacija. Tri bajpasa i srčani zalisak… Sve od tih stresova“, objašnjava Dimitrijević.

Zanimljivo je da predsedavajući sudija u ovom slučaju, za svedoke nije hteo da prihvati Hranislavove sinove jer su, kako je objasnio, pristrasni. Ali, kaže Dimitrijević ni komšiju koji je, prema njegovm rečima sve video, jer on, navodno, nije bio merodavan.

Izvor: N1 Srbija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.