Ko je Armin Lašet: Političar koji će nastaviti politiku Angele Merkel

Leutar.net Ko je Armin Lašet: Političar koji će nastaviti politiku Angele Merkel

BERLIN – Novi predsjednik Hrišćansko demokratske Unije (CDU), koju je 16 godina predvodila kancelarka Angela Merkel, Armin Lašet važi za političara, koji nije pragmatičar, i koji će nastaviti politiku Angele Merkel.

Lašet je sa 18 godina, krajem 1970. ušao u CDU, a njega je u stranku dovelo angažovanje oko crkve, gdje je „otkriven“.

Govoreći o svom putu u CDU rekao je da najprije nije želio da uđe u politiku, iako je bio zainteresovan za politiku, ali nije mogao da zamisli šta se radi u stranci.

Počeo je kao lokalni političar u rodnom Ahenu, a sredinom 1990-te ušao je u poslaničke klupe u Bundestag, ali je mandat izgubio poslije jednog mandata.

Nakon toga ušao je u klupe Evropskog parlameta, da bi se 2005.vratio u njemačku politiku.

Tako je postao prvi ministar integracije u pokrajini Sjeverne Rajne Vestfalije, gdje se zalagao za postizanje rezultata uspešnom integracijom stranaca.

Pet godina kasnije Lašet mora da se odluči da li će se kandidovati da vodi stranku u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija, gdje je najprije izgubio od Norberta Retgena, koji je potom 2012.izgubio pokrajinske izbore.

Lašetu se poslije izbora ukazala nova šansa, postao je šef CDU u pokrajini, i on je, mimo suprotnih očekivanja, vratio CDU na vlast u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, gdje je od 27. juna 2017. guverner pokrajine.

Kandidujući se za šefa CDU Lašet je, zbog toga, stalno govorio da on donosi iskustvo u vlasti, jer rukovodi velikom pokrajinom, kao i da zna da pobijedi na izborima, što nije „loše“ za vođenje stranke.

Nakon što je 10.februara prošle godine Anegret Kramp-Karenbauer najavila da želi da podnese ostavku na mjesto šefa CDU, i da neće predvoditi stranku na parlamentarnim izborima, Lašet je 25.februara saopštio da će se kandidovati, zajedno sa ministrom zdravlja Jensom Španom, koji bi preuzeo dužnost potpredsjednika.

Lašet, zbog svog bavljenja integracijom stranaca, zalaže se za principe ravnopravnosti, integracije, i želi da omogući obrazovanje nezavisno od porijekla.

„Mi smo zemlja imigracije. Iako je francuski model različit problem uspješne integracije imaju obje zemlje. Zbog toga moramo da se založimo kroz obrazovanje za socijalni uspon migranata“, rekao je nedavno francuskim medijima.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.