Težak život ratnog vojnog invalida sa svega 70 KM

Ratni vojni invalid, Milorad Novaković iz Gornjih Garevaca kod Prijedora, živi u teškim uslovima. Kaže da prima samo 70 maraka boračke invalidnine, a preživljava  uz pomoć dobrih komšija.

t u kući bez vode, struje i kupatila teško je zamisliti u 21. vijeku, ali ne i u slučaju Milorada Novakovića, ratnog vojnog invalida iz izbjegličkog naselja Gornji Garevci kod Prijedora. Da je status onih koji su stvorili Republiku Srpsku ispod svakog položaja, govori i činjenica da ovaj borac preživljava sa svega 70 maraka mjesečne invalidnine.

„Dok sam bio malo sposobniji i radio , išao sam na dnevnice. Sada kada sam obolio i trebam na operaciju sada ne mogu raditi ništa. Imam nešto invalidnine“, kaže Milorad. 

Kuća u kojoj živi je nezamisliva. Hladnoća se uvlači ispod svake šupljine a stari šporet jedva da zagrije i jednu prostoriju u kojoj Milorad boravi. Kaže neimaština je dovela i do određenih bolesti pa je neophodana i medicinska briga.

Pomoć mu jedino pruže dobre komšije koje ponekad zove svojom djecom. Ističe da mu niko ne svraća od onih koji treba da vode brigu o onima koju su stvorili ovu Republiku. Na pitanje da li ga je neko od predstavnika Boračke organizacije obišao tokom pandemije , on odgovara:

„Niko nije došao ni pitao ni kako sam ni šta sam“.

Radomir Kričković jedan je od saboraca koji ponekad pruži pomoć Miloradu, dijeleći sa njim njegovu muku i tugu. Kategorično ističe da je  nebriga vlasti dovela do propasti svakog borca koji danas nema ni za hljeba.

„Svi plešćemo za Republiku Srpsku, odamo, teretimo… Borce niko ne vidi. Vjerujte meni da je kritično stanje što se tiče boračke populacije“, poručuje Radomir Kričković, Miloradov komšija. 

Ovom zaboravljenom borcu iako nema ništa, jedina želja je električna energija koja je zbog duga isključena prije tri godine.  Od tada Milorad svoje dane provodi u mraku nadajući se nečije milosti i pitajući se dokle vodi sudbina onih koji su svoje tijelo stavili u odbranu Republike Srpske. 

APEL ZA POMOĆ

KONTAKT TELEFON: 0038766 621-592 (Milorad Novaković)

Račun za pomoć: 5722660000495106 Mikrofin banka

/BN/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.