Vučić o zahtevima frilensera: Možete da rušite institucije i sajtove ali porez ima da se plati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da frilenseri mogu da prete „rušenjem institucija i sajtova“ ali da će porez morati da plate.

Upitan za najavu protesta zaposlenih frilensera zbog obaveze plaćanja poreza na zarade i doprinose za prethodnih pet godina, Vučić je kazao da ne misli da su protesti „rešenje za bilo šta“ i dodao da je apelovao na Vladu Srbije da prihvati razgovore sa njima.

„Ima prostora da se razgovara o tome od kada da se plaća porez a ne o tome da li će da se plati porez. Možete da upadate u skupštinu, da rušite institucije i sajtove, nema problema ali za to sledi krivična odgovornost. Da ne platite porez, to ne može, porez ima da se plati“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Zlatiboru gde je prisustvovao puštanju u rad najveće panoramske gondole na svetu.

Protest frilens zajednice zakazan je za subotu, 16. januar, u 15 časova ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Mi smo spremni da razgovaramo sa svima

Povodom vesti da su specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova, Mirolslav Lajčak, i šef biroa Stejd depertmenta za Evropu, Fiilip Riker, u Briselu razgovarali o promeni dokumenata koje su predstavnici Srbie i Kosova septembra potpisali u Vašingtonu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da o onome što se odnosi na „deo vašingtonskog sporazuma koji je prihvatila Srbija, s njom mora i da se razgovara“.

„Lepo, mnogo su važni! Mi smo spremni da razgovaramo sa svima, ali da je tu nešto završeno zato što su se sastali Amerikanci i Evropljani, ili Nemci – nije, o tom potom“, rekao je Vučić tokom posete Zlatiboru.

On je naveo i da mu je „interesantno“ što su svi koji su krikovali dokument iz Vašingtona kao štetan za Srbiju, ućutali jer su protiv njega predstavnici kosovskih Albanaca i neki u Evropi.

Komentarišući istraživanje po kojem je više građana Srbije protiv njega nego što je za opoziciju, rekao je da je „juče bio čudan dan, kao da je bio pun mesec, a nije“.

„Video sam svakojaka čuda juče, izmšljena, amaterski pripremljena istraživanja, da sam se smejao“, rekao je Vučić.

Rekao je da do izbora ima vremana i „videćemo da li ćemo da se smejemo ili časno izgubimo – razume se da mi gubimo, a oni pobeđuju, priznaćemo sve, nećemo da spaljujemo Skupštinu“.

„To je OK, nije strašno izgubiti izbore, važno je uraditi nešto za svoju zemlju“, rekao je Vučić.

Vučić: Presuda protiv mene dokaz da je pravosuđe nezavisno

Vučić je rekao da je presuda po kojoj mora da plati 200.000 dinara lideru Dveri Bošku Obradoviću zbog uvrede dokaz da nisu u pravu političari i mediji koji tvrde da srpsko pravosuđe nije nezavisno i da se njime upravlja iz političkih centara.

„Možda bih mogao da kažem da se upravlja iz nekih drugih političkih centara, imajući u vidu nekadašnje reforme. Ali pokazalo se da je Srbija normalna zemlja“, rekao je Vučić.

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je pre dva dana prvostepenu presudu kojom se Vučić obavezuje da Obradoviću plati 200.000 dinara sa kamatom zbog povrede ugleda i časti, odnosno zbog toga što ga je nazvao lopovom i fašistom.

Vučić je rekao da su to radili advokati, a da on nije bio na suđenjima, ali da ni posle presude svoje mišljenje „nije promenio ni za jotu“.

„Ali neću da ulazim u to. Najveće slavlje bilo je u Zagrebu, u hrvatskim medijima i u delu sarajevskih, ali to pokazuje da sam mnogo toga dobro uradio za zemlju. A da li sam zadovoljan ili ne, ima vremena do pravosnažnosti i videćemo šta je istina. A poštovaću odluke suda“, rekao je on.

Komentarišući tvrdnje predstavnika opozicije da će prihvatiti nezavisnost Kosova, ali da to neće uraditi ni u pisanoj ni u usmenoj formi, Vučić je rekao da mu se čini da je u sredu bio „pun mesec“ i da je to razlog takvim tvrdnjama.

„Kažu da ću priznati ali neću ni usmeno ni pismeno. Pa kako ću? Transcendetalnom meditacijom? Ili imate onoga koji se predstavlja kao istraživač javnog mnjenja a ima 110 odsto (glasova) u zbiru?!“, rekao je Vučić.

Izvor: Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.