Republičko tužilaštvo podiže optužnicu protiv ministra Đokića

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uskoro podiže optužnicu protiv ministra u Vladi RS i predsjednika Socijalističke partije RS Petra Đokića zbog milionskih zloupotreba u predmetu EFT Rudnik i TermoElektrana Stanari, saznaje Gerila.info.

Izvor iz pravosuđa RS otkrio je da su u proteklom periodu obavljena i vještačenja koja su utvrdila da je u konkretnom slučaju došlo do milionskih zloupotreba na štetu Republike Srpske.

Iz Posebnog odjeljenja Repuličkog javnog tužilaštva kratko su potvrdili da se na ovom predmetu intenzivno radi, ali da detaljnije informacije, za sada, javnosti ne mogu saopštavati.

-Tužilaštvo intenzivno radi na ovom predmetu. U ovoj fazi postupka više informacija ne možemo saopštavati- izjavila je Dragica Tojagić, portparol Posebnog odeljenja Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala RS.

Konkretno, u pitanju je rad po prijavi koju je MUP RS podnio još 2017. godine.

MUP RS je tada pokrenuo istragu u navedenom predmetu, provjeravajući navode prijave o eventualnim nezakonitostima u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade. Sporni Pravilnik je dva puta izmjenjen 2016, što je u oba navrata potpisao aktuelni ministar Petar Đokić.

Prvo su u januaru koncesionari koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu oslobođeni plaćanja posebne naknade za eksploataciju uglja, koji koriste za proizvodnju struje, a plaćali su ukupnu koncesionu naknadu od 3,6 odsto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje.

U junu je uslijedila nova izmjena, po kojoj je koncesionarima, koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, naknada smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto.

Stručnjaci su još ranije naveli da će Republika Srpska na ovakav način godišnje gubiti oko 10 miliona KM samo od “EFT RiTe Stanari”.

Izvor: Gerila

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.