Poslovi mu se urušavaju, svi su ga napustili, mentalno zdravlje mu je sve lošije: Potpuni krah!

Trump i dalje ne smatra da je napravio išta pogrešno, što je ozbiljno zabrinjavajuće.

Američka udruga profesionalnih igrača golfa (PGA) odlučila je da ove godine neće niti jedan od svojih turnira igrati na terenu koji je u vlasništvu još uvijek predsjednika Donalda Trumpa. Zbog napada razularene rulje Trumpovih sljedbenika na Kongres. Ali, loše vijesti ne dolaze same. „Huškanje na pobunu protiv američke vlade je očita kriminalna aktivnost.

Prema tome, New York ne želi više ništa imati s Organizacijom Trump.“ To je rekao Bill de Blasio, gradonačelnik grada iz kojeg je Trump pobjegao na Floridu. Ugovori su na godišnjoj razini bili vrijedni 17 milijuna dolara.

Donald Trump se sve četiri godine svog mandata na sva usta hvalio kako financijsko tržište nikad nije bilo jače, što je točno, ali je uvijek zaboravio dodati da je prije njegova dolaska na vlast raslo punih šest godina i da on, osim smanjenja poreza, nije napravio ništa drugo.

Tržišta živnula

Sada su ta ista tržišta pozitivno raspoložena zbog dolaska izabranog predsjednika Joea Bidena, a zabrinuta zbog mogućnosti da Trump napravi još neku sabotažu u posljednjih nekoliko dana mandata, do 20. siječnja.

Ali, u povijest je ušao, prvi predsjednik protiv kojega je dva puta u jednome mandatu pokrenut opoziv – za koji je i dalje vjerojatnije da neće biti potvrđen dvotrećinskom većinom u Senatu. No, ostaju mogućnosti podizanja sudskog postupka. Trump i dalje ne smatra da je napravio išta pogrešno, što je ozbiljno zabrinjavajuće, ali je ipak pozvao svoje pobornike da se suzdrže od nasilja na Bidenovoj inauguraciji. Trump je čak objavio i video u kojem izražava protivljenje nasilju. Washington Post navodi da to nije bila njegova odluka, nego su ga na to nagovorili kći Ivanka i zet Jared Kushner. A određenu je ulogu odigrao i potpredsjednik Mike Pence. Navodno su ga uspjeli nagovoriti da ne spominje opoziv i kako je on u pravu da je postojala izborna prijevara.

„Trumpovu izolaciju najbolje ilustrira neaktivnost Bijele kuće dok su u Zastupničkom dom raspravljali o opozivu. Izostala je energična obrana, predsjednikovi savjetnici nisu saveznicima slali argumente protiv opoziva, nije bilo briefinga s novinarima, savjetnici ne samo da nisu bili trajno na televiziji, nego ih uopće nije bilo“ – tako Washington Post opisuje atmosferu u Bijeloj kući u kojoj su svi već zdvojni i jedva čekaju da ova muka prestane. I, što je najvažnije, velika većina predsjednikovih suradnika smatra da ne mogu braniti njegov poticaj koji je izazvao napad na Kongres.

Pokazao stvarno lice

Oko predsjednika su samo oni čiji je to interes, Ivanka i Jared, te oni koji to smatraju svojom obvezom, poput Pencea. Savjetnik Pat Cipollone, koji je odigrao ključnu ulogu u obrani predsjednika u prvom opozivu, sada se pobrinuo da se pročuje kako se neće uključiti u proces, navodi Washington Post. Novine kojima je vlasnik drugi najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos, vlasnik Amazona.

Trump je još jednom pokazao svoje stvarno lice. „On je uvijek sve ljude procjenjivao kriterijem ‘tko se aktivno bori na mojoj strani i neprestano brani moje interese’. Uvijek je smatrao da ih je premalo, a sada gotovo da ih nema“, rekao je savjetnik iz Bijele kuće za Washington Post.

Iako je Pence i dalje uz njega, odnos je vrlo hladan jer ga Trump smatra izdajnikom. Posebno je interesantno da je milijarder koji napušta Bijelu kuću bijesan na svog više od četiri godine odanog suradnika i odvjetnika Rudolpha Giulianija, gradonačelnika New Yorka u doba terorističkog napada na „Blizance“, zgrade Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Giuliani je vodio većinu sudskih postupaka kojima je Trump pokušao osporiti izborne rezultate – i sve ih izgubio. Zato je predsjednik naložio da se Giulianiju ne isplaćuje nikakav honorar te da on osobno sve mora potpisati. Giuliani traži 20.000 dolara po danu.

Propali poslovi

A i sam se Giuliani našao u problemima jer je Odvjetnička komora savezne države New York najavila u ponedjeljak da će razmotriti opoziv Giulianijeva članstva zbog njegovih zapaljivih komentara uoči napada Trumpovih pristaša na američki Kongres. Senator države New York, Brad Hoylman, podnio je službenu pritužbu Odboru za pritužbe na rad odvjetnika, pokrećući postupak koji bi mogao rezultirati Giulianijevim gubitkom dozvole za odvjetničku praksu.

Trumpovo mentalno stanje je posebno pogoršala odluka PGA o otkazivanju ugovora. Jer, riječ je o prestižu, ali i o budućim poslovima. Washington Post prenosi kako je Tom Barrack još u studenome rekao svom dugogodišnjem prijatelju Trumpu: „Ne dovodi u pitanje izborne rezultate jer će to biti loše za tvoje poslove“. Sasvim razumljivo da ga Trump nije poslušao.

A poslovi ne stoje dobro – hoteli su poluprazni, rate kredita stižu na naplatu, a nakon što Trump napusti Bijelu kuću strani će gosti u pravilu izbjegavati njegove hotele kada dolaze poslom u SAD. Vijesti se brzo prošire. Glavni grad Washington, čini se, ide putem New Yorka i planira obaviti reviziju svih ugovora s Trumpovom Organizacijom, što gotovo sigurno znači novi gubitak za predsjednika. Tvrtka Cushman & Wakefield, gigant u nekretninskom biznisu, objavila je da također prekida poslovne veze s Trumpovim poslovanjem.

To znači da Trumpova Organizacija žurno mora naći novog brokera koji će se brinuti za iznajmljivanje prostora u zgradama kojima je vlasnik. Dodajmo tome da je Deutsche Bank, s kojim je Trumpova Organizacija radila više od dva desetljeća (Trump je podrijetlom Nijemac, a prvo je prezime bilo Drumpf), najavio da im zatvara vrata. Trumpov biznis toj banci duguje 300 milijuna dolara. Newyorški Signature Bank zatvorio je dva računa na kojima je Trump imao 5,3 milijuna dolara.

I tako, umjesto da politički brend Trump pomogne poslovnom, urušavanje ovoga prvog nagriza onaj drugi. Zato su Ivanka i Jared tako zabrinuti.

Jutranji list

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.