Spremnost na vakcinisanje – Srbija na začelju

U nizu evropskih zemalja u toku je vakcinisanje na korona-virus. U dve skandinavske zemlje za to vlada velika spremnost. A sumnjičavci žive u Francuskoj, Hrvatskoj i – pre svega u Srbiji.

Evropska unija je otpočela vakcinisanje 27. decembra, neke zemlje u svetu su počele još ranije. Napredak vakcinisanje je različit od države do države.

Razlike su velike i u spremnosti stanovništva da se vakciniše. Anketa Svetske nezavisne mreže za istraživanje tržišta (WIN), čiji su rezultati objavljeni krajem decembra, obuhvatila je 26.000 ljudi u 32 zemlje.

Danska i Finska na čelu

U Vijetnamu je čak 98 odsto stanovništva spremno da primi vakcinu. Sledi Kina sa 91 odsto. U Evropskoj uniji na vrhu su Danska sa 87 odsto i Finska sa 81 procenat.

Dok je u Italiji na pitanje da li će se vakcinisati pozitivno odgovorilo 70 odsto ispitanika, u Nemačkoj taj procenat dostiže vrednost od 65.

Nemačke komšije Francuzi su, prema rezultatima ankete, znatno uzdržaniji od Nemaca – 56 od 100 Francuza pokazuju skepsu prema vakcini.

U Hrvatskoj je ta nespremnost za vakcinisanje sa 59 odsto veća i od one u Francuskoj. Ali u hrvatskom komšiluku, u Srbiji, žive evropski šampioni sumnjičavosti. Svega 38 odsto ispitanika u Srbiji nema problema sa vakcinom, dok je čak 62 odsto njih protiv vakcinisanja.

Poljska i Španija nezadovoljne pandemijskom politikom

U anketi je postavljeno i pitanje, koliko su građani zadovoljni pandemijskom politikom svoje vlade. Dok je zadovoljstvo obavljenim poslom veliko u Vijetnamu i Kini, četiri od pet Poljaka su nezadovoljni time što je uradila njihova vlada (81%). Iza njih su Španci sa 72 odsto.

U Skandinaviji je slika suprotna. Zadovoljstvo radom vlade za vreme pandemije iskazalo je 77 odsto Danaca i 75 odsto Finaca,

Anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos, sprovedena nešto ranije i objavljena u novembru, pokazala je drukčiju sliku. Tada je spremnost na vakcinisanje pokazalo 69 odsto Nemaca, Francuzi su bili još skeptičniji sa 54 odsto. Britanci su sa 79 odsto spremnosti pokazali skandinavske vrednosti, a Italijani su sa 65 odsto imali manje poverenja u vakcinu nego kasnije, u decembru.

Izvor: Danas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.