SLAĐE BILO U TAJNOSTI: Kako se nekada slavila srpska Nova godina

Da li se Srpska Nova godina nekada proslavljala romantičnije nego danas? Miško Lekić: Kafane su uvek bile pune. Tozovac: Ni zabranjeno, ni preporučljivo.

Beogradski ugostitelji i pjevači još se sa sjetom sjećaju proslava srpskih Novih godina u starim gradskim kafanama. Ostali su samo nazivi kafana kao posljednje adrese nekih davnih vremena.

Leutar.net SLAĐE BILO U TAJNOSTI: Kako se nekada slavila srpska Nova godina
Miško Lekić

Miško Lekić bio je dvije i po decenije šef „Tri šešira“ u beogradskoj Skadarliji. Čuveni ugostitelj kazuje o tim vremenima kada se „htjelo, a nije smjelo“ proslavljati. Ali i da nije bilo baš sve tako strogo zabranjeno, kako se pripovijeda.

Iz takozvanih vunenih vremena evo jednog Lekićevog sjećanja. U „Miloševom konaku“, gdje je takođe šefovao, 1976. dočekivala se srpska Nova godina. Oni koji su nekada bili prepoznatljivi u kožnim mantilima do „ispod koljena“ došli su da obiđu „slavljenike“. Lekiću su rekli da slavlje, ipak, nije dozvoljeno.

„Ja sam im odgovorio da i sam tako mislim, ali da sam napravio takav „papreni“ cenovnik da ih odbije od svake proslave“, kaže Lekić.

„Naravno da je to bilo moje pravdanje, ali „nadležni“ su smatrali da je to bilo dovoljno da se gosti odbiju. Međutim, kafana je bila puna, a ja sam policajce odveo u Miloševu sobu i častio ih pićem. Sve su razumeli“.

Druga je priča iz „Tri šešira“ kada se 1985. dočekivala srpska Nova godina. Broz je već bio u Kući cvijeća. Lekić je bio domaćin jednom Sarajliji, predstavniku turističke organizacije „Izaira“ iz Njemačke. Negdje pred zoru gost je otišao, ne znajući da je na tomboli izvukao prase. Lekić je sa sve prasetom krenuo na aerodrom i uručio ga slavodobitniku.

Upoređujući prošla i sadašnja vremena, sagovornik „Novosti“ kaže da je to daleko od onog kako je bilo nekad. Jer, Srbinu kada braniš, on slavi, a kada mu dozvoljavaš, „negdje se izgubi“.

Leutar.net SLAĐE BILO U TAJNOSTI: Kako se nekada slavila srpska Nova godina
Tozovac

I naš legendarni pjevač, Predrag Živković Tozovac, često je pjevao za dočeke srpske Nove godine. Kaže da se posljednjih 20 godina na taj doček „ne hvata“ mikrofona.

„Kada sam god imao prilike, ja sam pevao za taj doček“, kaže Tozovac.

„Što ne bih pevao, to mi je posao. Ne sećam se nešto da su te nove godine bile posebno zabranjivane. Nisu zabranjivane, ali nije bilo ni preporučljivo da se proslavljaju“.

Popularni Toza još kaže da bi ipak zaboravio ta vremena kada se srpska Nova proslavljala „tajno“. Sada neka bude sve javnija i veselija, jer naš narod to očekuje i zaslužuje.

Leutar.net SLAĐE BILO U TAJNOSTI: Kako se nekada slavila srpska Nova godina
Zdravko Čolić

Za Zdravka Čolića, kako je svojevremeno pričao, proslave srpske Nove godine bile su nezaboravne po beogradskim kafanama:

„Sedamdesetih godina sa društvom sam sjedio kod „Šace“ u Šafarikovoj ulici, ili u hotelima „Union“, „Mažestik“, „Metropol“… Dolazili smo čak iz Sarajeva da bismo se veselili te večeri. Čak sam jednom i u uniformi slavio srpsku Novu godinu. Mada za onu „zvaničnu“ uvijek pjevam po trgovima, 13. januara to ne bih mogao. Navikao sam da tada sjedim u kafani i veselim se s društvom“.

(Novosti)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.