Izgubio lozinku računa sa više od 220 miliona dolara u bitkoinima

Njemački programer Stefan Tomas izgubio je šifru za pristup računu koji ima 7.002 bitkoina, vrijednih oko 220 miliona dolara i ostala su mu još samo dva pokušaja da ukuca pravu prije nego što račun postane zauvijek zaključan.

Govoreći za Njujork tajms, Nijemac, koji trenutno živi u Kaliforniji, otkrio je da su mu bitkoini dati kao poklon kada je još 2011. godine napravio animirani film o toj kriptovaluti.

Bitkoin je protekle godine zabilježio veliki rast vrijednosti, a prije nekoliko dana je premašio vrijednost od 30.000 dolara.

Tomas kaže da je iste godine izgubio lozinku za pristup svom „gvozdenom ključu“, šifrovanom hard drajvu koji sadrži ključeve za njegov digitalni novčanik.

Od tada je pokušao osam razlitih varijacija svojih uobičajenih lozinki u pokušaju da pristupi svom „gvozdenom ključu“.

Nažalost, nijedna nije bila tačna, a „gvozdeni ključ“ omogućava korisnicima 10 pokušaja prije nego što se zauvijek zaključa zajedno sa svim sadržajem, piše Njujork tajms.

Bitkoin ne može da mu pomogne, jer ne čuva korisničke lozinke, već pojedincima koji kupe valutu daje lični ključ za njihov digitalni novčanik, kojem samo oni imaju pristup.

„Ležao bih u krevetu i razmišljao. Onda bih otišao do kompjutera sa novim planom. Kada bi i on propao, ponovo bih očajavao“, ispričao je nesrećni programer.

Tomas je sada angažovao kriptografe za koje se nada da će mu pomoći da pristupi svom digitalnom novčaniku sa 220 miliona dolara.

Izvor: RTS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.