Objavljen prvi insert iz filma „Dara iz Jasenovca“

BEOGRAD – Prvi insert iz filma „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića, danas je i zvanično objavljen, označavajući uvertiru u američku distribuciju filma koja počinje za manje od mjesec dana, 5. februara, saopštili su producenti.

Istovremeno, insertom se najavljuje i premijera filma u Beogradu, koja je simbolično zakazana za 22. april, datum kojim se obilježava 76 godina od proboja posljednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Nakon beogradske premijere 22. aprila, film će se naći u bioskopima širom Srbije.

U decembru 2020. godine distrubuterska kuća „Studio 101“ zaključila je ugovor o američkim pravima za film „Dara iz Jasenovca“, čime je najavljen početak distribucije filma u Americi za 5. februar.

Tada je član Izvršnog odbora Studija 101 – Ron Burkle poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu:

„Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Vjerujem da će publika cijeniti umješnost koja je kroz oči malog djeteta ispričala ovu ubjedljivu priču“.

Ostvarenje koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar 2020. – 2021. godine, kao i za Zlatni globus u svim kategorijama snimano je na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša, i predstavlja prvi igrani film na temu logora Jasenovac.

Istorijska drama se osvrće na period 1942 godine, kada poslije velike ustaško- njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa.

Užas koji će preživjeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gdje ih surovo ubijaju.

Priča „Dara iz Jasenovca“ je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

Prvi dio filma sniman je na lokaciji sela Kolut u blizini Sombora, gdje je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi dio na lokalitetima Bele Crkve.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Ðorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Milici Janjić, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću.

Scenografiju za film potpisuje Goran Joksimović.

Film su producirali Pradrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario dolazi „iz pera“ Nataše Drakulić.

Film je podržala Vlada Srbije, kao i Filmski centar Srbije, a distributer filma je MCF MegaCom Film.

Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.