Prijava protiv članova CIK-a i lidera opozicije

Sanja Vulić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH, potvrdila je za Srpskainfo da je Tužilaštvu BiH podnijela prijavu protiv članova CIK i lidera SDS i PDP, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, zbog zloupotrebe položaja i nanošenja štete gradu Doboj, u kome još nisu potvrđeni rezultati lokalnih izbora.

Ona kaže da je skandalozno da dva mjeseca Dobojlije ne znaju koga su izabarali.

CIK nema ni jedan dokaz o eventualnim propustima ili prevarama na biračkim mjestima, sve što imaju jeste pravljenje vještačke krize i to na zahtjev političkih mentora. Na sceni su nasilje i nepravda, naročito nepravda nad ljudima koji nisu ništa krivi, a u ovom slučaju su to svi građani Doboja, njih oko 70.000, koji su zarobljeni političkom igrankom određenih članova CIK i predsjednika političkih stranaka. Zato sam uputila krivičnu prijavu protiv predsjednika CIK BiH Željka Bakalara, članova Suada Arnautovića, Vanje Bjelice Prutina, Irene Hadžiabdić, Jovana Kalabe, Ahmeta šantića, te politčkih lidera Mirka Šarovića i Branislava Borenovića – kaže Vulićeva.

Prema njenim riječima, Izborni zakon jasno obavezuje CIK da u roku od 30 dana od dana održavanja izbora utvrdi i objavi izborne rezultate.

Umjesto toga, CIK bez obrazloženja saopštava da će za Doboj i Srebrenicu utvrditi rezultate kada se za to steknu uslovi, a do tad da lokalne zajednice premoštavaju situaciju. Postavlja se pitanje do kada će to premoštavanje trajati? Postoji sumnja da su predsjednik CIKi pet članova počinilo i još uvijek čine zloupotrebu položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH. Takođe, postoji osnov sumnje da su ovakvo postupanje prijavljenih članova CIK osmislili, podstrekavali  pomagali i da to još uvijek rade, moje kolege poslanici i predsjednici političkih partija u RS, Šarović i Borenović, a koji otvoreno nastupaju kao politički mentori Vanje Bjelice Prutina i Jovana Kalabe – smatra Vulićeva u izjavi portalu Srpskainfo.

Tvrdi da članoci CIK i „njihovi glavni saučesnici, Šarović i Borenović“ Doboj koštaju neusvajanja i nedonošenja osnovnih planskih, finansijskih i provedbenih dokumenata, čije donošenje je u nadležnosti lokalnih zajednica, kao i zastoja u rješavanju brojnih tekućih pitanja.

Podsjetimo da su u Doboju uočene velike izborne nepravilosti i manjkavosti zbog čega su sve opozicione stranke, ali i SP koja je koalicioni partner SNSD-a zatražili da se izbori u tom gradu ponište.

CIK rezultate izbora u tom gradu nije potvrdio zbog istrage koja se vodi oko uočenih nepravilnosti i postupaka članova GIK-a.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.