Direktor o trošku firme asfaltirao put do svoje kuće!

Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo zaprimilo je prijavu protiv v.d. direktora ŠG ”Romanija” Sokolac, Strahinje Baševića, zbog nezakonitog asfaltiranja puteva na teret gazdinstva. Bašević je, navodi se u prijavi, na teret preduzeća kojim rukovodi i zloupotrebom položaja, asfaltirao put do svoje kuće koja se nalazi na Glasinačkom polju gdje ni na horizontu nema šume!

Planom poslovanja za 2020. godinu, ŠG“ Romanija“ Sokolac za investiciona ulaganja u rekonstrukciji šumskih kamionskih puteva predviđena je rekonstrukcija četri putna pravca u ukupnoj vrijednosti od 321.800 KM, od čega je jedan Podpećine-Kusače u dužini od jednog kilometra.

”Svi predviđeni putevi, osim puta Podpećine-Kusače, su šumski kamionski putevi, koji se koriste za iskorištavanje šuma i potrebe seoskog stanovništva i gdje se nalaze odjeli sa znatnim višegodišnjim iskorištavanjem šuma.

Leutar.net Direktor o trošku firme asfaltirao put do svoje kuće!

I ništa ovdje ne bi bilo sporno, osim puta Podpećine -Kusače, koji se ne nalazi u šumskom kompleksu, već na livadama Glasinačkog polja, gdje ni u pogledu na daljinu nema šume. Selo Kusače je rodno selo sadašnjeg v.d. direktora Strahinje Baševića, koji je u 2019. godini bio tehnički direktor gazdinstva, odgovoran za cjelokupnu proizvodnju, pa i asfaltiranje puteva, a od septembra 2019. je postao v d. direktor gazdinstva. Za unošenje tog puta za asfaltiranje u plan za 2019. godinu izvršio je pritisak na tadašnjeg v d. direktora i na njegovo lično traženje put je uvršten za asfaltiranje. Za 2020. godinu sam je određivao pravce za asfaltiranje i tako je uvrstio i put za svoje selo, koji je i asfaltirao do svoje kuće u ljeto 2020. godine, Radove su izvodili ‘Romanija putevi’ ”, navodi se u prijavi i dodaje:

”Upuštajući se u sukob interesa i unoseći u Plan poslovanja za 2019. i 2020. godinu asfaltiranje puta za svoje selo, koje nema veze sa šumom i realizujući ga, oštetio je gazdinstvo za vrijednost asfaltiranog puta Podpećine-Kusače”.

U prijavi Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Bašević se sumnjiči da je prekršio je odredbe Zakona o javnim preduzećima, Statuta JPŠ “šume RS”ad Sokolac, Etičkog kodeksa JPŠ i Zakona o šumama u smislu što je imao očigledan sukob interesa koji je zabranjen do trećeg stepena krvnog srodstva, te da je zloupotrebom svog položaja počinio krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakonika RS.
Odbornici sa optuženičkih klupa?

Bašević je inače izabran i za odbornika SNSD-a u SO Sokolac. Odbonička lista SNSD-a je vrlo reprezentativna jer je, prema saznanjima našeg portala, Okružno tužilatvo u Istočnom Sarajevu pripremilo i podiglo optužnicu protiv još dvojice odbornika SNSD – Jovana Golijanina i Đorđa Radića zbog zloupotreba u ŠG ”Romanija”.

Podsjećamo, naš portal je još ranije objavio da su policijski službenici Uprave krim-policije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa Policijskom upravom Istočno Sarajevo i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva na području tog grada, u okviru akcije kodnog naziva “Silva”, skupa sa još 21 licem sa područja Sokoca, Rogatice i Pala, 12. juna 2018. godine, uhapsili i Golijanina i Radića.

Uhapšeni, uključujući i Jovana Golijana, sumnjičeni su da su izvršili krivična djela: “pustošenje šuma, krađa, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje znakova za obilježavanje robe mjera i tegova, utaja poreza i doprinosa i nedozvoljena trgovina.”

Nakon hapšenja Jovan Golijan je pušten da se brani sa slobode, a postupak pred sudom još uvijek nije okončan.

Prije nepunih 20 dana, 6.10.2020. godine, policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima “Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH”, pronašli su u mjestu Anići, na zemljištu kojim upravlja ŠG ,,Romanija“ Sokolac – Radna jedinica “Studena gora”, zasad sa 80 stabljika „indijske konoplje“.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, ali nikakve dalje radnje nisu preduzete po ovom pitanju. Golijan je poznat i po drugim malverzacijama, kao što je nenamjensko trošenja novca od strane republičkih institucija. Tako je, u 2019. godini, njegova supruga dobila podsticaj u iznosu od 50.000 KM za proizvodnju džemova i ostalih domaćih proizvoda, ali je taj novac ovaj bračni par iskoristio za otvaranje luksuznog kafe bara „Lukus“ u samom centru Sokoca.

Đorđe Radić je zaposlen u ŠG “Romanija” Sokolac na mjestu upravnika Radne jedinice “Palež” , a nadležna inspekcija je prilikom kontrole utvrdila da njegova stručna sprema (fakultet za fizičko vaspitanje) ne odgovara onoj koju pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta predviđa za to radno mjesto i da Radić dužnost upravnika radne jedinice ne može obavljati. Ili je obavlja protivzakonito, treće nema, jer zakonski validno rješenje za ovu poziciju nikako ne može imati.

Izvor: ISTOK

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.