ONI SU HEROJI REPUBLIKE SRPSKE Željka Cvijanović uručila ordene medicinarima, borcima protiv korone (FOTO)

Za sve što su uradili za Republiku Srpsku, za zdravlje svih nas, za očuvanje naših života, radeći poslove koji su i bez pandemije preodgovorni i preteški, ovim odlikovanjima želim da im se zahvalim, poručila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Ove godine, povodom Dana Repubike Srpske sva odlikovanja su ukazom predsjednice Republike dodijeljena onima koji su se cijele minule godine borili protiv pandemije korona virusa: zdravstvenim ustanovama, medicinarima koji su izgubili život u toj borbi, te Republičkoj upravi Civilne zaštite, Fondu zdravstvenog osiguranja RS i Institutu za javno zdravstvo RS.

Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovan je Univerzitetski klinički centar RS.

Cvijanovićeva je rekla da su upravo zbog toga, kada je riječ o dodjeli odlikovanja, u fokusu bile institucije i ustanove zdravstva Srpske koje su zajedno sa svojim radnicima podnijele i podnose ogroman teret u borbi protiv virusa.

– Oni su se borili za naše živote i radili sve što je u njihovoj moći da sačuvaju cjelokupan zdravstveni sistem i zaštite javno zdravlje. Zato priznanja idu u njihove ruke i to je mali doprinos Republike i institucije predsjednika da im se odužimo i pokažemo da cijenimo i poštujemo njihove napore – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da u tom smislu oni nisu štedjeli ni sebe, ni svoje porodice da bi zaštitili građane i cijelu Republiku.

Leutar.net ONI SU HEROJI REPUBLIKE SRPSKE Željka Cvijanović uručila ordene medicinarima, borcima protiv korone (FOTO)

U obraćanju na svečanosti u Palati Republike, gdje je povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike uručila odlikovanja zaslužnim institucijama, ustanovama i pojedincima, Cvijanovićeva je ukazala da je uvijek važno da se ne izgubi volja u smislu očuvanja Srpske, kao i optimizam potreban kada se Srpska suočava sa velikim problemima.

Leutar.net ONI SU HEROJI REPUBLIKE SRPSKE Željka Cvijanović uručila ordene medicinarima, borcima protiv korone (FOTO)

– Svaki put kada imamo određene izazove i velike probleme uvijek se pokaže naša snaga i sposobnost da se mobilišemo zajedno sa građanima i prevaziđemo sve teškoće. Uprkos raznim političko-ekonomskim pritiscima i problemima, pokazalo se da kada smo zajedno možemo prevazići sve probleme i sigurna sam da će ovo biti godina izazova, ali i naše pobjede – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za čestitku povodom Dana Republike, kao i na tome što je naglasio vezu između dvije zemlje.

Leutar.net ONI SU HEROJI REPUBLIKE SRPSKE Željka Cvijanović uručila ordene medicinarima, borcima protiv korone (FOTO)

– Godinama smo oslonjeni na snagu Srbije i zagledani u ono što jeste snaga te zemlje. Opredijeljeni smo da u budućem periodu unapređujemo međusobne odnose koji su dobri, sadržajni i prijateljski. U ekonomskom pogledu vidjeli smo podršku Srbije u posljednjim godinama koja je bila drugačija u odnosu na neki prethodni period što pokazuje koliko treba da radimo zajedno na obostranu dobrobit – rekla je Cvijanovićeva.

Ordenom zastave sa srebrenim vijencem odlikovano je sedam bolnica u Republici Srpskoj. Ovo odličje dobili se Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj, opšte bolnice u Trebinju, Zvorniku, i Gradiški, te bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu i bolnici “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Ordenom Njegoša Prvog reda odlikovani su Institut za javno zdravstvo RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS i Republička uprava Civilne zaštite RS.

Medaljom zasluga za narod odlikovano je svih 55 Domova zdravlja širom Srpske.

Posebno je bio dirljiv momenat kada je predsjednica RS Željka Cvijanović uručivala posthumna odlikovanja porodicama medicinara koji su izgubili život u borbi protiv pandemije.

Odlikovanje “Krst milosrđa” je posthumno dodijeljen doktoru Draganu Vojvodiću, a primila ga je njegova udovica Biljana Vojvodić. Za preminulog dr Marka Pekiju ovo odličje je primila njegova supruga Sanja Radić Pekija sa djecom.

“Krstom milosrđa” posthumno je odlikovana i laborantska tehničkarka Vladimirka Mirnić, kao i Đoko Mihajlović, dugogodišnji generalni sekretar Crvenog krsta RS, koji je takođe, pomažući drugima, izgubio bitku sa korona virusom.

Cvijanovićeva je konstatovala da Srpska želi da bude demokratska, kao što jeste, te da bude otvorena za sve koji žele u njoj da žive i poštuju njene zakone, ali i otvorena za sve ljude dobre volje koji žele da svojim pregalaštvom daju doprinos njenom razvoju.

– Želim građanima mirnu i stabilnu Novu godinu, a radnicima u zdravstvu da im ova godina bude lakša od prethodne. Želim zahvaliti svima koji su solidarno doprinijeli očuvanju naše privredne i ekonomsko-finansijske stabilnosti u ovako teškim vremenima. Sigurna sam da će institucije i dalje biti odgovorne i da ćemo zajedno graditi Srpsku, znajući da smo svi mi Republika. Dakle, napredak i budućnost Srpske zavise od svakog našeg čovjeka i pojedinca – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je građanima ponovo čestitala Dan Republike, uz želju da Srpska u budućnosti stalno ide naprijed, napreduje i jača.

– Živjeli i živjela Republika Srpska – poručila je Cvijanovićeva.

Prije dodjele odlikovanja minutom ćutanja odata je počast svima koji su dali svoje živote za stvaranje i slobodu Republike, kao i ljudima koji su u pandemiji virusa korona izgubili životnu bitku.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.