I nakon 25 godina borci primaju milostinju

Polaganjem cvijeća i palenjem svijeća na centralnom Spomen obilježju u Srpcu, predstavnici lokalne uprave, Boračke organizacije, organizacija i udruženja poginulih , zarobljenih i nestalih boraca, radnih vojnih invalida i političkih stranaka ove opštine, danas su u skladu sa epidemiološkom situacijom obilježili 9. Januar – Dan Republike Srpske.

Bila je to prilika da se  podsjeti na one koji su dali najveću žrtvu za stvaranje Srpske i odbranu srpskog nacionalnog interesa – poginule borce. 

„To nam je trajna obaveza, a rukovodstvo opštine će učiniti sve da se osigura razvoj lokalne zajednice i Republike Srpske, koja je mala, ali velika u našim srcima“, naglasio je novi predsjednik Skupštine opštine Srbac Miloš Budić u svom kratkom obraćanju prisutnim građanima.  

On je ipak propustio da kaže da je ostalo još dosta neriješenih problema boračkih kategorija, koji su stvarali Republiku Srpsku i omogućili da ona postane trajna.

Leutar.net I nakon 25 godina borci primaju milostinju

„I nakon 25 godina ima jedan broj demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginuli boraca kojima nije riješeno zaposlenje, stambeni i zdravstveni problemi i koji su, nažalost, pristali na prava poniženja. Primaju milostinju, pomoć putem humanitarnih  akcija, jer su izostala sistemska  rješenja“,  kažu u Udruženju ratnih vojnih invalida ove opštine, koje nastoji da zaštiti dostojanstvo  svojih saboraca.

„Veoma je težak osjećaj kada nam se obrati saborac i traži pomoć u hrani ili ogrjevu. Znamo da ga je muka na to natjerala, i to borac – ratni vojni invalid koji je hrabro branio srpsko ognjište, a sada nije u stanju da  obezbjedi uslove za život porodice sa 130 maraka boračkog dodatka  na godišnjem nivou“,  dodaje  Bogoljub Basurić, član Udruženja ratnih vojnih invalida.

Velika je to mrlja društva u ovom svečarskom danu, kada s ponosom proslavljamo Dan Republike Srpske. 

(BN/S.K.)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.