Dragi susjedi, hvala vam. Želim se ispričati svakom Srbinu kojega sam slučajno uvrijedio

Jedan korisnik Reddita iz Hrvatske uputio je izuzetno emotivnu poruku ljudima iz Srbije iz koje izbija sreća (očigledno mladog) Hrvata što je uspio da se izbori sa sopstvenim predrasudama. Političke elite, vladajući mediji, crkve sa obie strane granice, tiho nameću stav da su oni drugi uvijek lošiji u svakom smislu.

A samo ponekad “sa druge strane” stigne potpuno ljudska poruka puna topline i prijateljstva. A ovaj put glasi ovako:

Sretna nova godina susjedi i hvala vam. Početak 2020. proveo sam u Srbiji sa svojim prijateljima i to mi je bio prvi put da sam bio u Srbiji i mogu reći da su mi se Srbi kao narod dopali svojom iznimnom gostoprimljivošću, sveopćoj prihvatljivosti prema drugima i svojom velikodušnoću i duhovitošću.

Iako vas ja osobno nikada nisam mrzio, osim u mladim i glupim bezrazložno mrziteljskim godinama, mogu reći da ste mi nakon početka 2020. i tijekom nje prirasli ka srcu, od razgovora sa Srbima koji su u velikoj većini slučajeva vrlo prijateljski, pa sve do vaše kulture i povijesti kao dva primjera.

I nakon ove godine volio bih da se mogu ispričati svakom Srbinu kojega sam slučajno uvrijedio dok sam bio doslovno dijete, od ratnih prepucavanja do naslađivanja oko Kosova, jer mogu reći da su mi velika većina Srba koje sam upoznao, što u 2019. pa što i u 2020. postali jedni od najboljih i najbližih prijatelja, i osobe koje su mi u trenutcima vraćale nadu u život i čovječnost, makar se oko nekih stvari ne složili, što ne mogu reći za neke Hrvate.

Ovu 2021. ne provodim u Srbiji, ali rado se prisjećam tog 1.1.2020. i svojeg vremena u Srbiji kao jedan od najboljih razdoblja mog života, mislim da se u životu nisam osjećao tako prihvaćeno od okoline, kao što sam se osjećao u Srbiji, što je ironično, jer sam cijeli život proveo u Hrvatskoj.

Da skratim, nadam se da će ova 2021. godina biti bolja od prošle, i da će se naši odnosi, što politički, što općeniti, nastaviti poboljšavati kao sada, i da će glas (barem se nadam) većine uvijek prevladavati glasnu manjinu. I nadam se da ćemo mi Hrvati uspjeti naučiti puno stvari o vama, kao i vi o nama, jer u nekim stvarima, jednostavno ste bolji od nas.

Sretna nova godina, živjeli vi meni svi dobri ljudi i želim vam sreću ove godine.

/Luftika/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.