Cvijanovićeva najavila bolje dane za Srpsku

Vjerujem u Republiku Srpsku, u slobodarsku ideju koja se nalazi u njenim temeljima, kao što vjerujem u njenu mirnu, slobodnu i uspješnu budućnost, poručila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je na svečanoj akademiji upriličenoj povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, istakla da u minuloj godini, uprkos pandemiji korona virusa i brojnim izazovima, Srpska uspjela očuvati stabilnost.

– U teškim vremenima nismo smanjivali ni plate ni penzije ni socijalna davanja, zdravstvo se borilo protiv pandemije, a privrednici i radnici su se borili za svako radno mjesto. Ali, predstoji nam još mnogo napora da se izborimo sa svim izazovima – poručila je Cvijanovićeva.

Ona se posebno zahvalila medicinarima, koji su se bespoštedno borili za zdravlje svih stanovnika Srpske i za svaki život.

Podsjećamo, odlukom predsjednice RS sva odlikovanja dodijeljena povodom Dana RS, ove godine su pripala medicinarima, bolnicama, domovima zdravlja i drugim ustanovama, čiji su se zapsoleni borili protiv korona virusa.

Predsjednica Republike je podsjetila da je u godini iza nas obilježena i 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma i da je taj jubilej otkrio mnoge probleme.

– Republika Srpska je u dejtonsku BiH unijela teritoriju, stanovništvo i uspostavjene institucije vlasta, a dobili smo mir i visok stepen autonomije, Tražimo da se ova istorijska činjenica uvažava. Ipak, mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od unitarizacije, i tim zahtjevima su dodatno zatrpavali i kontaminirali politički prostor u BiH, ali su i nas učvrstili u borbi za Republiku Srpsku – poručiula je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je posebno ponosna što su građani Srpske vezani za institucije Srpske i što tim institucijama vjeruju.

Poručila je da će Republika Srpska i ubuduće sarađivati sa Srbijom, ali i sa drugim susjedima, sa Rusijom i Kinom, ali i sa SAD i sa svim partnerima koji “poštuju ustavnu poziciju Republike Srpske”.

– Želimo da u regiji i u svijetu imamo partnere i da živimo bez svađa i konflikata, ali to ne zavisi samo od nas – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Ona je rekla da vjeruje da dolaze bolji dani, ali i upozorila da Srpsku čekaju brojni izazovi.

– Paralelno sa saniranjem posljedica pandemije i revitalizacijom zdravstvenog sektora, moramo brinuti o ugroženima, voditi računa o demografskoj obnovi i o infrastrukturnim projektima, kao i o privrednom razvoju – poručila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.