U ratu borac u miru sirotinja, jedva preživljava

Borac prve kategorije, demobilisani  pripadnik interventne čete višegradske brigade VRS Radenko Jakšić iz sela Velje Polje kod Višegrada živi sam u prodičnoj kući od sjećanja. Sam postavlja pitanje ko je stvorio Republiku Srpsku i sam odgovara.

„Borci su je stvorili, ko je drugi. A sad ih nigdje nema. Tanko, bogami“, lakonski kaže Jakšić.

Za Radenka su, lična primanja, baš, tanko bogami. Dobije godišnje oko 160 КM boračkog dodatka i to je sve što je sigurno da će leći u novčanik.

„Da bi nekako preživio snalazim se ali da mi nije brata koji živi u Beogradu i njegovih pošiljki novca ko zna kako bih preživio. S obzirom da me boli noga mogu da nadničim i to samo lakše poslove“, jada se Jakšić.

Leutar.net U ratu borac u miru sirotinja, jedva preživljava

Opštinska boračka organizacija, kaže Jakšić, jednokratno mu pomaže, kad ima. Počesto se pita: Zar borac koji se borio na svim ratištima pa i od Mrkonjić Grada do Trebinja treba da očekuje milostinju i zar za njega nema posla u njegovoj opštini toliko vremena poslije rata.

„Evo više od dvadeset godina skroz sam zapostavljen. Pred ove poslednje izbore načelnik opštine i ovi njegovi su obećali da mi nađu radno mjesto nekog portira ali na tome je ostalo a prođe puno vremena i od izbora i obećanja“, ogorčen je ovaj bivši borac.

Jakšić ima osam ovaca i njivicu ko ponjavicu za krompir i ostalo povrće. Tumara sokacima skoro napuštenog sela kao čovjek bez nade u neizvjesno sutra.

BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.