Korisnici Telemacha (TotalTv) ogorčeni: Imaju li pravo na umanjenje iznosa pretplate?

Kazna za ovakvo ponašanje postoji od strane regulatora, u ovome slučaju RAK-a BiH, koji može uskratiti licencu, i na druge načine izmijeniti mogućnosti ugrožavanja ravnopravnog odnosa dvije strane.

Korisnici usluga kablovske televizije Telemacha u novu godinu ušli su sa neugodnim iznenađenjem jer im je uskraćena mogućnost gledanja kanala iz Arena Sport paketa, piše Faktor.

Nezadovoljni ovim “propustom” korisnici Telemachovih usluga na društvenoj mreži Facebooku formirali su grupu “Bojkot Telemacha” koja je do momenta nastajanja ovog teksta brojala skoro 7.000 članova. Mnogi od njih pisali su i našoj redakciji, iskazujući nezadovoljstvo na istu temu.

Pisali su i Telemachu, ali i Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH. Na iste adrese i mi smo uputili pitanja, ali, nažalost, iako su nam ljubazno obećavali, odgovore od Telemacha nikada nismo dobili.

S druge strane, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdila nam je da su u posljednja tri dana dobili nešto više od stotinu žalbi korisnika.

– Udruženja iz RS-a javljaju da su zaprimili nekoliko desetaka žalbi i na Mtel zbog iste problematike. U skladu sa tim, Institucija je jučer na generalni mail Telemacha poslala upit za hitni sastanak ombudsmana i članova uprave preduzeća, no, do trenutka odgovora na Vaš upit nismo dobili povratnu informaciju – istakli su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Pored toga Institucija je počela izradu preporuke za preduzeće Telemach na temelju pristiglih žalbi koja će u sklopu saopćenja za javnost ugledati svjetlo dana najvjerojatnije u petak, budući da su ostavili rok Telemachu da im odgovore pozitivno na poziv za sastanak kako bi se pronašao model za zaštitu interesa potrošača.

No da li korisnici od Telemacha mogu tražiti da im se umanji novčani iznos pretplate, s obzirom na to da su uskraćeni za Arena Sport paket, te kakva su općenito prava korisnika u ovakvim situacijama…

– Da. Korisnici u skladu sa općim uvjetima poslovanja koji je javni dokument objavljen na stranicama Telemacha imaju pravo na umanjenje cijene usluge, i to: Članak 1.5. Telemach garantuje da će svojim pretplatnicima pružati usluge na ispravan način, koje sadržajem i kvalitetom odgovaraju deklarisanim i ugovorenim karakteristikama (…).

Telemach će izvršiti povrat uplaćenih sredstava ili proporcionalno umanjiti cijene usluge izuzev za one usluge kod kojih se cijena izračunava na osnovu mjerenja stvarne potrošnje i naknaditi pretplatniku eventualno nastalu štetu, a prema pozitivnopravnim propisima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Članak 2.16.

U slučaju izmjene uvjeta, opisa i cijena usluga, koji su u potpunosti nepovoljniji za pretplatnika, postojeći pretplatnik na kojeg se izmjene odnose ima pravo na drugi paket usluga ili drugu uslugu, ukoliko je to primjenjivo, ili može raskinuti ugovor odnosno ima pravo na povrat neiskorištenog, a uplaćenog novčanog iznosa od strane pretplatnika, u roku od 30 dana od dana objave tih izmjena – odgovorili su iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Također, često se dešavalo da usluge koje pruža Telemach kod pojedinaca ne funkcioniraju i po nekoliko dana, a na kraju mjeseca račun su dobili u punom iznosu, koji su naravno, morali platiti. Račun dakle nije bio umanjen za one dane kada nisu imali usluge.

– Potrošač ima pravo na umanjenje iznosa mjesečnog računa na isti način i prema istim pravilima gore navedenih članaka – naglasili su.

A da li postoje i kakve su kazne za kompanije koje se ponašaju neodgovorno prema svojim klijentima?

– Kazna za ovakvo ponašanje postoji od strane regulatora, u ovome slučaju RAK-a BiH, koji može uskratiti licencu, i na druge načine izmijeniti mogućnosti ugrožavanja ravnopravnog odnosa dvije strane. Institucija ombudsmana smatra da najveća kazna treba doći od strane potrošača i medija. Medija sa aspekta da u što masovnijem broju prenose ovu vijest, a potrošača da ne zaboravljaju ovakve situacije i u buduće vode računa o nastalim štetama i biraju druge pružitelje usluga. Na kraju naveli bismo kao bitno Članak 5.1. (…)

Rok za podnošenje prigovora ili reklamacije je 30 dana računajući od dana nastanka problema s kvalitetom pruženih usluga, odnosno od dana povrede obaveza iz pretplatničkog ugovora od strane Telemacha, i 7 dana od dana prijema računa za pružene usluge.

O odluci o utemeljenosti prigovora, te o eventualnim mjerama koje će se povodom prigovora poduzeti, Telemach će pisanim putem obavijestiti pretplatnika u roku od najviše 7 dana, računajući od dana zaprimanja prigovora ili reklamacije.

I Članak 5.4. Ako se utvrdi da je Telemach izvršio povredu ugovornih obaveza iz ugovora ili neopravdano obustavio pružanje usluge, pretplatnik koji je podnio prigovor ili reklamaciju na način opisan u ovim uvjetima, ima pravo raskinuti ugovor, te pravo na povrat neopravdano naplaćenih novčanih iznosa i naknadu eventualne štete prema pozitivnopravnim propisima koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini – zaključili su, aprenosi crna-hronika.info

m:tel ukinuo Sport klub kanale

S druge strane, program televizije Sport klub od 1. januara nije vidljiv korisnicima m:tel-a u RS-u jer ovaj operater nije produžio višegodišnji ugovor o distribuciji kanala iako su mu, kako navode iz United Medije, ponuđeni isti uslovi koji su važili i ranije.

„Žao nam je što je dugogodišnja saradnja sa ovim operaterom okončana i što, uprkos dobroj volji sa naše strane, nije došlo do nastavka saradnje. Vjerni gledaoci koji su nakon odluke m:tel-a ostali uskraćeni za naš program mogu nas potražiti kod TionTel EON-a ili nekog drugog operatera kao i putem Total TV platforme ili eon.tv, bez obzira gdje se nalaze“, poručili su iz kompanije United Media.

Povodom neprodužavanju ugovora kontaktirali smo i kompaniju m:tel koja je istakla kako je ponuda bila nepovoljna.

„Nakon što se kompanija m:tel obratila Sport Klubu da dostavi ponudu za produženje ugovora o distribuciji TV kanala Sport Klub putem m:tel IPTV-ja, a koji ističe 31.12.2020. godine, Sport Klub je dostavio nepovoljnu ponudu i pokazao nespremnost za dalje pregovore i nastavak saradnje. Zbog toga, na njihov zahtjev, kompanija m:tel bila je u obavezi da 31.12.2020. godine navedene kanale isključi iz svoje ponude. Podsjećamo da korisnici m:tel IPTV-ja sportske sadržaje mogu da prate putem velikog broja sportskih kanala u okviru osnovnog m:tel IPTV paketa“, istakli su iz m:tela. 

Izvor: TopDanas / CrnaHronika

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.