Vlada nastavlja po starom: Tri dana izdržala bez novih zaduženja

Vlada Republike Srpske izdržala je samo tri dana u ovoj godini bez zaduženja. Četvrtog dana objavljeno je da se emisijom trezorskih zapisa planira zadužiti za 30 miliona maraka.

Javni poziv za učešće na 67. aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo finansija Republike Srpske je objelodanilo danas na Banjalučkoj berzi. Aukcija će biti održana 12. januara, sa rokom dospijeća od šest mjeseci.

“Aukcija se vrši radi obezbjeđena sredstava za namjene propisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, a u skladu sa Odlukom o kratkoročnom zaduživanju za 2021. godinu”, stoji u Rješenju o emisiji trezorskih zapisa.

Leutar.net Vlada nastavlja po starom: Tri dana izdržala bez novih zaduženja

U njemu se navodi kako je navedenom odlukom definisano kako će se poštovati kriterijumi prema kojima maksimalni iznos duga u ovoj godini može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

“Kamatna stopa može biti maksimalno relevantni Euribor+1,75 odsto a rok dospijeća trezorskih zapisa najduže do godinu dana”, piše u Rješenju.

Podsjećamo, kako smo ranije objavili Vlada planira u ovoj godini da zaduži Republiku Srpsku u iznosu do 1,4 milijarde maraka putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja, te indirektno dajući garancije.

Kako bi se odmah u 2020. godini moglo krenuti sa zaduživanjem, Vlada je posebnom odlukom od Skupštine tražila da prijevremeno stupi na snagu Odluka o kratkoročnom zaduživanju, što je na kraju i usvojeno.

Izvor: Capital

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.