Moje drugarice koje su dobile decu su izgubile svoju ličnost i postale samo mame

Dok sam živela u Srbiji nebrojano puta sam se susrela sa pitanjem “kako nećeš da imaš decu?”. Na sopstvenoj koži sam osetila ogroman pritisak porodice zbog toga što nisam dobila decu.

Ali to je moj izbor i ne želim da radim nešto da bih se uklopila u šablon društva – kaže Beograđanka Milica Milošević, koja danas živi u Vašingtonu, gde radi kao analitičar u Svetskoj banci.

Sa 17 godina otišla je u Ameriku da završi četvrti razred gimnazije. Tamo je završila i fakultet, nakon kog se vratila u Srbiju. Radila je u još nekoliko drugih zemalja pre nego što se ponovo vratila u Vašington. Radi posao koji voli, putuje svetom i tamo okolini ne mora da objašnjava svoje najintimnije odluke.

– Velika je razlika u shvatanju života bez dece u Srbiji i Americi. Ovde ne postoji toliki pritisak okoline na ženu da mora da bude majka, niti bi Amerikanci davali na značaju tome šta okolina misli i govori o toj temi, kao što je slučaj u Srbiji – objašnjava Milica, a prenosi portal Blic žena.

Ne žali što nema decu i smatra da osoba ili par mogu da budu srećni i ispunjeni u životu iako nemaju potomstvo. Važno je samo da su oba partnera jasna u toj nameri i da znaju da dete nije garancija srećnog braka. Da je tako, ne bismo imali sve više razvoda.

Ipak, to ne znači da ne voli decu, a posebno mesto u njenom životu imaju bratanci. Nažalost, žive u inostranstvu, pa nemaju priliku da se često viđaju i zajedno slave važne datume. Takođe, tu su i deca njenih prijateljica, na šta se nadovezalo pitanje – šta pomisli kad uporedi svoj život sa njihovim sad.

Leutar.net Moje drugarice koje su dobile decu su izgubile svoju ličnost i postale samo mame

– Pomislim da otkako su dobile decu, ne uspevaju dovoljno da se posvete sebi i svojim interesima i da im se ceo život vrti oko dece. Većina njih je nekako izgubila svoju ličnost i pretvorile su se samo u mame, čast izuzecima – kaže Milica.

Za kraj napominje da različiti ljudi imaju različite sudbine i da svako treba da bira ono što misli da je najbolje za njega. Uostalom, kakav je to život ako ga živite po tuđim merilima i očekivanjima?

Izvor: Blic

3 KOmentara

  1. Svako ima pravo na svoj zivot,dok je osoba mlada zeli da sve vidi da se posveti sebi i poslu, za nekoga je i to dovoljno medjutim nemozes nikome objasniti osecaj majke dok sama ne rodis, celi ti se zivot menja jer to zelis, ne gubis sebe vec prosirujes sebe u drugom smislu, osecaj je fenomenalan i nije ti tesko da stavis svoje cedo ispred sebe jer to te ispunjava , gledas dete kako raste pored sebe je neopisivo iskustvo ali to sve moras da pozelis, ljubav koju dajes vraca ti se dvostruko.MAMA je veliko ime, samo je jedna majka na svetu.

  2. Tebi ne vredi ni dva fakulteta jer si glupača. Svako može da završi fakultet ali da ostane glup ako nema mozga. Biti majka je uzvišena dužnost, odgajati dete je nešto najlepše na svetu i majke to dele sa očevima. Kada ostarimo, a ja sam već star, imamo decu, imamo unučiće imamo naslednike koji se brinu za nas, koji su nam i prijatelji, koji će nas i pamtiti dok su živi pa ćemo i mi živeti sa njima zajedno. Ovako, ti kad umreš, više ne postojiš. Istina i ovako ti si nula, niko i ništa ali ti to niko nije rekao glupačo.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.