Doktorici četiri i po godine zbog nesavjesnog liječenja

BIHAĆ – Doktoricu Nikolinu Balaban Opštinski sud u Bihaću osudio je na četiri i po godine zatvora jer je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću.

Takođe joj je izrečena i mjera zabrane obavljanja poziva doktora medicine u trajanju od osam godina.

Presuda joj je izrečena nakon što je prethodno priznala krivicu na ročištu o izjašnjenju o krivici.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva USK Balabanovu je teretila za produžena krivična djela, teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

Njoj je stavljeno na teret da je krajem 2016. i početkom 2017. godine u Bihaću, kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, postupala na neprikladan način pri analizi primljenog materijala.

Terete je da je usljed površnog pristupa koji je suprotan standardima ljekarske prakse iz oblasti patologije, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za pet pacijenata.

„Ona je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost, postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušavanje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba“, navodi se u optužnici.

Dodali su da je osnovanost optužnice potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka – specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije.

Istragu protiv Nikoline Balaban Tužilaštvo je pokrenulo u aprilu 2017. godine, a prethodno je mlada majka iz Bihaća medijima ispričala da joj je greškom ljekara KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ bespotrebno odstranjena maternica, jajnik te okolni limfni čvorovi.

Takođe i da je u Sarajevu primila nekoliko ciklusa hemioterapija i zračenja, a nije imala karcinom i sve to urađeno je na osnovu patohistološkog nalaza Balabanove.

Potom se pojavilo još pacijanata kojima su postavljene pogrešne dijagnoze, a sve je potpisala Balabanova. Tužilaštvo je osnov sumnje uspjelo potvrditi i dokumentovati za pet slučajeva.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.