Zašto Izrael vakciniše najbrže na svijetu

Već milion vakcinisanih protiv korone i najave kraja epidemije do proleća. Kako je Izrael uspeo da obezbedi velike količine cepiva i vakciniše stanovništvo neuporedivo brže od drugih zemalja?

U petak je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio brojku od milion vakcinisanih za manje od dve sedmice. To je više od deset odsto od 9,3 miliona stanovnika. Kada su u pitanju stariji od 60 godina, već 40 odsto njih je primilo prvu dozu.

Netanjahu je ponovio cilj da cepivo primi barem 5,5 miliona ljudi kako bi se zaustavila epidemija u toj zemlji. To bi moglo da se desi već do kraja marta.

„Za mesec dana ćemo vakcinisati sve starije od 60 godina i medicinsko osoblje. Ako to uspemo, nakon još 30 dana ostavićemo virus iza sebe, otvoriti ekonomiju i raditi stvari koje ne može nijedna zemlja sveta“, obećao je ranije Netanjahu.

U apsolutnom broju doza vakcine koje su date stanovništvu prednjači Kina sa 4,5 miliona, zatim Sjedinjene Države sa blizu tri miliona, i Velika Britanija i Izrael sa po milion.

Međutim, prema statistici u realnom vremenu koju objavljuje portal Our World in Data, značajan udeo stanovnika vakcinisan je jedino u Izraelu (11,55 datih doza na sto stanovnika) i Bahreinu (3,49 doza na sto stanovnika), a slede Britanija i Island sa oko 1,5 doza na sto ljudi.

Izrael plaća više

Deo izraelskog uspeha bi, kako piše list Štutgarter nahrihten, mogao da se pripiše bliskosti premijera sa Albertom Burlom, šefom američkog farmaceutskog diva Fajzera koji proizvodi vakcinu nemačkog Bajonteka. Netanjahu, koji je prvi primio vakcinu u svojoj zemlji, naziva Burlu „ličnim prijateljem i velikim prijateljem države Izraela“. Kako je preneo premijer, Burla je „ponosan“ na svoje jevrejsko-grčko poreklo.

Tako je bliskoistočna zemlja među prvima dobila veliku količinu vakcina. Izrael je sa Fajzerom sklopio ugovor za ukupno osam miliona doza, a od američke Moderne pribavlja još šest miliona. I u toj drugoj farmaceutskoj kompaniji lične veze nisu zanemarljive – medicinski direktor Tal Zaks je Izraelac.

Zvaničnici kao tajnu čuvaju podatak koliko je doza vakcine već stiglo u zemlju, ali izgleda da ih ima dovoljno da se vakcinacija nastavi nesmanjenim tempom. Samo u četvrtak je vakcinisano 153.400 ljudi.

Prema pisanju nekih medija, do kraja januara će ukupno biti između 4 i 5,6 miliona doza. Za to vreme će recimo do Nemačke, koja ima devet puta više stanovnika i gde je osmišljena vakcina, stići tek tri do četiri miliona doza.

Leutar.net Zašto Izrael vakciniše najbrže na svijetu
Netanjahu je 9. decembra dočekao prvu isporuku Bajontek-Fajzerove vakcine

Prema pisanju čitanog lista Jediot ahronot, farmaceutski giganti vide Izrael kao idealno područje za pilot-projekat vakcinacije celog stanovništva jer je u pitanju mala, centralizovana zemlja sa razvijenim zdravstvenim sistemom.

No, prema pisanju medija, razlozi možda imaju i drugu prirodu. Izrael Bajontek-Fajzerovu vakcinu plaća čak 23 evra po dozi, što je 40 odsto više od cene koju plaća američka država i skoro duplo više nego što plaća EU. Naime, prema listi koju je slučajno objavila belgijska državna sekretarka Eva de Bleker, doza se u EU nabavlja za 12 evra.

Netanjahu se sprema za izbore

U Izraelu već za sredinu januara planiraju uvođenje „zelene propusnice“ za vakcinisane. Sa njom bi recimo državljani Izraela bili oslobođeni obaveze karantina po povratku iz inostranstva ili bi smeli da budu u kontaktu sa zaraženima.

Istovremeno se broj dnevnih registrovanih zaraza u Izraelu povećava i trenutno je na oko šest hiljada dnevno. Zemlja je čak u vrhu svetske liste po broju zaraza u odnosu na broj stanovnika.

Posle početnih uspeha u borbi protiv pandemije, premijer Netanjahu bio je na meti oštrih kritika. Kako piše Štutgarter nahrihten, razlog je odbijanje Netanjahua da nametne stroge mere u područjima koja naseljavaju ultraortodoksni Jevreji iako su tamo brojke zaraza dramatične.

Stvar je prožeta politikom. Podrška ultraortodksnih stranaka je važna za Netanjahua, posebno pred parlamentarne izbore 23. marta. Biće to čak četvrto glasanje u samo dve godine.

Kako kaže politički analitičar Džonatan Rajnold, Netanjahu kampanjom vakcinacija želi da pokaže da je „najefikasniji lider i da štiti društvo od pretnji iznutra i spolja“.

Izvor: dw.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.