Poslanici traže dokaze o Špirićevoj korupciji

Prva ovogodišnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biće održana u idući ponedjeljak, 11. januara, a na dnevnom redu nalazi se 45 tačaka, među kojima i ona koja se odnosi na traženje dokaza o navodnoj umješanosti u korupciju delegata u Domu naroda BiH Nikole Špirića.

Na sjednici će poslanici raspravljati o inicijativi koju su podnijeli Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut.

Oni u inicijativi traže da se naredi Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu spoljnih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informaciju i dokumentaciju od nadležnih organa SAD da je Špirić bio „uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH“.

U obrazloženju ove inicijative se navodi da je Ambasada SAD u BiH ranije odgovorila na medijske upite povodom imenovanja Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te je „tom prilikom istakla da posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i od nje ostvario korist“.

– Uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentane skupštine BiH – citirali su ovo četvoro poslanika u svojoj inicijativi odgovor iz Ambasade SAD u BiH.

U inicijativi se dalje dodaje da kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne, informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, nalaže se da se taj zvaničnik i članovi njegove porodice stave na crnu listu.

– U saopštenju Stejt Dipartmenta iz 2018. godine, kada je Špirić uvršten na navedenu listu, istaknuto je da je kao „poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma. Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u SAD. U iznad navedenoj izjavi medijima Ambasade SAD u BiH, takođe, je navedeno: „U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima SAD i građana BiH – ističe se u inicijativi koja će biti razmatrana na sjednici Predstavničkog doma.

Podsjeća se da je Ambasada Sad u BiH ranije navela da korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i bezbjednosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast.

– Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju. Uzimajući u obzir ozbiljnost ovih izjava i saopštenja, nivo detalja sadržanih u istim, te očit interes BiH da procesuira takve pojave, potrebno je da Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo spoljnih poslova BiH, djeluje prema nadležnim organima SAD s ciljem pribavljanja navedenih informacija i dokumentacije – stoji na kraju inicijative koju su potpisali poslanici Kojović, Baručija, Marinković-Lepić i Arnaut.

O njihovoj inicijativi je u međuvremenu raspravljao Kolegij Predstavničkog doma PS BiH, kojeg čine Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović, ali nisu uspjeli da postigu saglasnost o toj tački, pa će se poslanici izjašnjavati o takvom stavu Kolegija.

(srpskainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.