Abazović: “Đukanović sebi dao žuti karton, smenićemo ga ako prekrši Ustav…”

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović saopštio je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović vraćanjem zakona, među kojima se nalaze i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, na ponovno glasanje “dao sebi žuti karton”.

“Vraćanjem zakona na ponovno glasanje, Đukanović dao sebi žuti karton. Ako prekrši Ustav smenićemo ga”, napisao je Abazović na Tviteru.

Podsetimo, Đukanović je vratio na ponovno odlučivanje zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra 2020. godine, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Đukanović je, navodeći razloge za odluku, podsetio da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine propisano: “Kvorum se utvrđuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine”.

“Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Ukazao je i na “otvoreno pravno pitanje” konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na to, kako navodi, većinski donešenu negativnu odluku Državne izborne komisije, “kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta”.

Nakon vraćanja zakona na ponovno odlučivanje, reagovao je i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić navodeći da “Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti i nastavlja u višegodišnjem maniru da državu tretira kao svoj feud”.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.