Šiling: Dodik je ploču Radovanu Karadžiću skinuo u strahu od zamrzavanja računa i zabrane putovanja u EU

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling u intervjuu za N1 govorio je, između ostalog, o tome da li lideru SNSD-a Miloradu Dodiku EU treba uvesti sankcije, kao i novoj politici EU prema BiH nazvavši je politika “4B.”

Da li EU treba staviti Milorada Dodika na crnu listu kao što je to uradio SAD?

“Da, zapravo već odavno. I ne samo njega. Početkom decembra je EU usvojio novi režim protiv svih osoba, pa čak i protiv institucija koje krše ljudska prava bilo gdje u svijetu. Dakle, EU sada u ruci ima jednostavno i moćno oružje zbog kojeg svi, a ne samo Dodik, moraju biti vrlo oprezni. Inače više neće biti putovanja u EU, a računi će biti zamrznuti. Zašto mislite da je ploča sa imenom Radovana Karadžića tako brzo nestala sa Studentskog doma?

Očekujete li da bi tim novog predsjednika SAD-a Džoa Bajdena mogao blokirati promjenu na vrhu OHR-a ili ne?

“Zašto bi to trebali učiniti? Tako dobra konstelacija kao sada – Bajden i Berlin može biti samo plus za Bosnu. Njemačka i SAD su uvijek bili u vrlo dobrim odnosima, nešto manje u vrijeme Trampa, a s Bajdenom kao predsjednikom stvari mogu ići samo nabolje. On zna puno o Bosni i tada je za vrijeme rata vodio jaku kampanju za BiH. To sam detaljno opisao u svojoj novoj knjizi “Proigrani mir u Bosni” i jako cijenim predsjednika Bajdena. Siguran sam da on može napraviti promjene u BiH i ništa ne stoji na putu dobroj saradnji s Berlinom.

Baš kao što je visoki predstavnik Valentin Incko posljednjih dana nekoliko puta rekao: “Trostruko B – Bajden, Berlin, Brisel; Ova šansa se mora iskoristiti, ona je zadnja.” Ja bih tu dodao još jedno B – Bosna. Svi zajedno trebaju se usmjeriti na probleme u BiH jačom, predanom politikom” rekao je Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling u intervjuu za N1.

ISTOK

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.