Neće biti manje plate i penzije, biće određenih smjena u Vladi

– Vlada ne planira smanjenje plata, penzija, podsticaja, socijalnih davanja i drugih obaveza. Dakle, sve ostaje isto po tom pitanju kao i 2020. godine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zahvalio se socijalnim partnerima na iskazanom razumijevanju vezano za korona virus i efekte koje je pandemija napravila po ekonomiju i budžet Srpske.

„Socijalni partneri nisu imali neke izričite zahtjeve u smislu proširenja nekih prava i slično. Ono što je dogovoreno i što treba naglasiti jeste da ne planiramo smanjenje plata, penzija, podsticaja, socijalnih davanja i drugih obaveza. Dakle, sve ostaje isto po tom pitanju kao i 2020. godine“, kazao je Višković u intervjuu, koji prenosi Srpskainfo.

Na pitanje koje se odnosi na rekonstrukciju Vlade, Višković odgovara da u ovom momentu ne razmišlja o rekonstrukciji.

„To je više plod spekulacija. Otkako sam došao na mjesto premijera stalno se priča o raznoraznim rekonstrukcijama. Ne želim previše trošiti vremena i snage na te priče. Normalno je da ima raznih želja i zahtjeva. Smjena ministra je diskreciono pravo predsjednika Vlade Srpske i to ću koristiti onda kada se za to ukaže potreba. Naravno da ćemo imati određenih smjena, kao što smo to imali i do sada, ali kada i ako za to dođe vrijeme“, kazao je Višković.

On ističe da se Vlada Srpske u 2020. godini našla pred teškim izazovom, koji je pred sve države svijeta stavila pandemija korona virusa, ali da je, ipak, na kraju uspjela da izađe iz te „bitke“ kao pobjednik.

– Sačuvali smo, onoliko koliko je to bilo moguće, zdravlje naših građana, zdravstveni sistem i ekonomsku stabilnost Srpske. To smatram najvećim dometom Vlade u ovoj pošasti koja se naziva korona virus – ističe Višković.

Koliko će nam vremena trebati da se ekonomski oporavimo od posljedica pandemije, odgovara da, ukoliko u prvoj polovini 2021. godine dođe do smirivanja korona virusa, onda već početkom 2022. godine možemo očekivati da se na neki način vratimo na stanje u kojem smo bili prije pandemije.

„Prema svim ozbiljnim analizama analitičara, ekonomista i drugih stručnjaka možemo očekivati da na kraju 2021. godine budemo negdje na onome dijelu gdje nas je korona virus zaustavio. Znači, očekivanja su da na kraju godine koja dolazi budemo na poziciji na kojoj smo bili u martu 2020. godine.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.