Gradonačelnik Petrinje: Poginulo dijete, pola grada srušeno

ZAGREB – Pola grada je srušeno, jedno dijete je poginulo, izjavio je danas gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović nakon snažnog zemljotresa jačine 6,3 stepena Rihterove skale, koji je pogodio Petrinju oko 12.20 časova, i zatražio da se hitno pošalje pomoć u taj grad.

„U Petrinji je poginulo jedno dijete, potvrdio je gradonačelnik Darinko Dumbović za 24 sata“, rekao je Dumbović u prvoj izjavi nakon potresa, prenosi Hina.

On je dodao da je opšta panika u gradu i da ljudi traže svoje najbliže.

Dumbović je pozvao sve koji mogu da dođu da pomognu Petrinji, posebno profesionalne vatrogasce i vojsku.

Dumbović je za N1 rekao da se telefonom čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je potvrdio da će brzo doći u Petrinju.

U Petrinji je srušeno puno kuća usljed snažnog zemljotresa, ali se još ne zna da li ima žrtava, javlja portal „Indeks“.

Epicentar potresa jačine 6,3 stepena po Rihteru bio je tri kilometra od Petrinje, gdje je porušen centar grada, dok se većina krovova zgrada urušila.

„Ovo je strašno. Ima mrtvih, ima ozlijeđenih. Vidjeli smo jedno dijete da je poginulo na trgu. Centar Petrinje je uništen. Naših sedam inženjera je ostalo zatrpano u ovoj zgradi, ali smo ih uspjeli izvući. Ovo je katastrofa, šaljite svu pomoć koju imate. Šaljite nam mehanizaciju, ulice su zakrčene“, rekao je jedan od inženjera za 24sata.hr koji je otišao procjenjivati štetu.

U dijelovima Hrvatske nema ni struje ni telefona.

„Pozivamo građane da ukoliko su u mogućnosti izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima prijeti urušavanje. Osobe na višim katovima neka potraže nositi zid“, objavila je policija.

Ovaj snažan potres osjetio se, osim Hrvatske, u BiH i Srbiji. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.