Trivićeva poručuje da pandemija ipak nije zaustavila reforme

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ocijenila je da je pandemija virusa korona promijenila školske dane u Srpskoj, ali da nije zaustavila zacrtane reforme.

Trivićeva je navela da, nakon izvršene standardizacije zanimanja u srednjim stručnim školama, koja je rađena uz podršku privrede i s ciljem sticanja potrebnih konkurentnosti na tržištu rada, u idućoj godini počinje reforma gimnazija.

– Vodićemo računa da držimo balans između opšteg i stručnog srednjoškolskog obrazovanja. Ponuda srednjih stručnih tehničkih škola za zanimanja koja garantuju brže zaposlenje dovela je ove godine do manje zainteresovanosti učenika za upis u gimnazije. Reformom gimnazija planiramo vratiti zainteresovanost odličnih učenika za upis u gimnazije – pojasnila je Trivićeva za Glas Srpske.

Trivićeva je podsjetila na uspješnu digitalizaciju sistema u osnovnim školama i težnju ka istom cilju u srednjoškolskom obrazovanju.

– Inovirani su nastavni planovi i programi za osnovno obrazovanje, digitalizovano šest udžbenika i namjera je da to nastavimo i u narednoj godini. Upisnu politiku za srednje škole kreirali smo u skladu sa potrebama privrede, posvetivši se posebno izvođenju praktične nastave u preduzećima – rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u narednoj godini plan je osavremeniti kabinete praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Govoreći o odvijanju nastave tokom pandemije virusa korona, Trivićeva je istakla da je na najbolji način okončana prethodna školsku godinu i privedeno kraju prvo polugodište ove godine.

– Nastava na daljinu, snimanje i emitovanje časova bili su veliki izazov sa kojim smo se uspješno izborili svi. Svi naredni koraci zavisiće od epidemiološke situacije. Uprkos svemu, prvo polugodište završavamo u školskim učionicama, a to je neprocjenjivo za svakog učenika – naglasila je Trivićeva. 

Izvor: srpskainfo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.