SRPSKOJ NE TREBA NI STARI NI NOVI VISOKI PREDSTAVNIK

BANjALUKA, 26. DECEMBRA /SRNA/ – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je, što se tiče visokih predstavnika, stav Republike Srpske jasan – nama ne treba ni ovaj stari ni neki novi visoki predstavnik.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu da dosadašnji visoki predstavnik Valentin Incko odlazi iz BiH, a da bi njegov nasljednik mogao da bude Kristijan Šmit iz Njemačke, predsjednik Srpske je rekla da nama treba iskreno partnerstvo sa Evropskom unijom koje neće biti opterećeno prisustvom visokog predstavnika koji pristrasno promoviše politički koncept jednog naroda, a otvoreno potkopava interese druga dva konstitutivna naroda.

„Neki će reći da je visoki predstavnik dejtonska kategorija. To je tačno, ali je tačno i to da su visoki predstavnici uzurpirali sebi brojna ovlašćenja koja im nije dao Dejtonski sporazum. Tačno je i to da su visoki predstavnici, umjesto da rade u skladu sa svojim mandatom i doprinose izgradnji boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uporno rušili bilo kakav dogovor između njenih konstitutivnih naroda, svrstavajući se na stranu jednih, a radeći protiv drugih“, istakla je Cvijanovićeva.

Oa je navela da se to sve radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima.

„U suštini, namjera je da se uruši koncept entiteta, prvenstveno ustavna snaga Republike Srpske u kojoj je dominantan srpski narod, ali i da se dodatno uruši pozicija hrvatskog naroda i spriječi da raspolaže političkim pravima kolektiviteta“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ako Evropska unija zagovara stav da je u BiH neophodan visoki predstavnik, rekla je predsjednik Srpske, onda je to jasan pokazatelj da ni oni sami ne vjeruju u evropsku perspektivu BiH.

„Mi u Republici Srpskoj smatramo da treba jačati vezu sa Evropskom unijom i ne znam zašto je nenormalno očekivati da se upravo kroz jedan izbalansiran i realan odnos dekontaminira atmosfera koja je u BiH i napravljena i zadržana upravo time što su visoki predstavnici djelovali izvan mandata koji im je dao Dejtonski sporazum. Oni su bili oruđe za njegovu izmjenu, a da su poštovali sopstveni mandat mi bismo danas jedni s drugima u BiH sjedili, razgovarali i dogovarali rješenja koja su dobra za sve. Pošto nisu, oni su dio nereda i nepovjerenja u kojem u BiH živimo“, konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da stav Republike Srpske u vezi sa visokim predstavnikom nije usamljen, jer se može čuti i u Srbiji, Hrvatskoj i još nekim zemljama EU, kao i u Rusiji.

„Nije tu riječ o potkopavanju neke dejtonske kategorije, uostalom, akcije visokih predstavnika su ionako često bile vandejtonske, već o potrebi da se onemogući praksa koja je nenormalna za bilo koju iole normalnu zemlju, a pogotovo ako se još tvrdi da se ona kreće ka Evropskoj uniji. To je funkcija koja treba da uvene, a odnos Evropske unije i BiH da bude revitalizovan i da mu se vrati povjerenje“, zaključila je predsjednik Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.