8000 IRACA KRENULO NA 100.000 BUGARA DA BI POMOGLI SRBIMA!

U decembru, 1915. godine, kada je bilo jasno da Bugari kreću sve južnije, ne bi li opkolili srpsku vojsku u povlačenju, na granici Kralјevine Srbije, Grčke, irska Deseta divizija, sastavlјena od oko 8000 dobrovolјaca, kod sela Kosturino je pokušala nemoguće.

Da zaustavi cijelu jednu bugarsku armiju od 100.000 lјudi. Irska divizija je pokušala da spriječi prodor kroz jedini planinski prolaz u Vardarskoj dolini koji je Bugarima mnogo značio jer su htjeli da opkole srpsku vojsku i obezbede prugu Berlin-Konstantinopolј, kako bi se pomogao saveznik Turska.

Leutar.net 8000 IRACA KRENULO NA 100.000 BUGARA DA BI POMOGLI SRBIMA!

Kada je strašan bugarski napad počeo, a trebalo je braniti visoravan okruženu visokim vrhovima, i to visoravan toliko kamenitu da je najdublјi rov mogao biti 60 cm, Irci nisu pobjegli, ostali su do kraja gdje je trebalo kako bi pomogli Srbima.

U slavu Iraca koji su se borili da bi Srbija opstala, tamo negdje kod Dojrana i dan danas stoji keltski krst.

Na njemu piše „U znak sjećanja na one iz Desete irske divizije koji su pali na Galipolјu, a dali živote u odbrani Srbije, a i u slavu svih Iraca koji su dali svoje živote u Velikom ratu“.

Na braniku Srbije, stradalo je oko 5.000 irskih ratnika, ova priča je poput tog krsta, znak sjećanja na te Irce.

Leutar.net 8000 IRACA KRENULO NA 100.000 BUGARA DA BI POMOGLI SRBIMA!

Da se ne zaboravi, jer oni kao i mi, su kroz istoriju prolazili kroz razne golgote boreći se za slobodu protiv Britanske okupacije, nešto poput mi protiv Turaka.

NEK IM JE SLAVA, SRBIJA PAMTI!

Facebook stranica: Srbadija

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.