U Republici Srpskoj prosječna plata 969 KM

U Republici Srpskoj najveća prosječna plata isplaćena je u novembru u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1.438 KM, a najniža u građevinarstvu 662 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja /neto plata/ u Srpskoj isplaćena u novembru iznosila je 969 KM i veća je za pet KM u odnosu na oktobar, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Niske prosječne plate u novembru primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 713 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 759 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata u novembru iznosila 741 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 749 KM, kao i u trgovini 748 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj u novembru je koštala 1.948 KM, a prosječna plata od 969 KM pokrivala ju je sa 49,73 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u novembru trošile za nabavku prehrane 727 KM, za stanovanje i komunalne usluge 591 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 149 KM, higijena i njega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.