Trebinjske vaspitačice među 10 najboljih u BiH: Priča protkana ljubavlju

TREBINJE – Vaspitačice u vrtiću „Naša radost“ u Trebinju Ivana Kundačina i Sanja Kisin plasirale su se među deset najinovativnijih vaspitačica u radu s djecom u Bosni i Hercegovini u ovoj godini.

Njih dvije su kao tim ušle u grupu najboljih odlukom Centra za obrazovne inicijative BiH „Step by step“, među 199 prosvjetnih radnika.

Inovacije koje su unijele u rad s djecom predstavile su kroz projekat „Naš svijet – svijet vrtića“, čija je suština mijenjanje loših navika kod najmlađih, odnosno razvoj zdravih navika kod mališana, što će kasnije uticati na njihov psiho-fizički razvoj.

Ivana Kundačina kaže da su ona i koleginica na ideju ovoga projekta, u kome se djeca izvode na otvoreni prostor, došle spontano, kroz rad s mališanima u svim aspektima.

„Primijetile smo nedostatak kretanja, nedostatak komunikacije, čak i motoričke smetnje i nezadovoljstvo kod mališana, pa i nezainteresovanost za rad, tako da smo prosto napravile jednu priču u kojoj se djeca izvode van nastavnih prostorija, a u kojoj nam je mnogo pomogao stručni tim, direktorica i koleginice s kojima radimo“, kaže Ivana.

Njena koleginica Sanja Kisin dodaje da su, vodeći se činjenicom da njihova priča mora biti protkana igrom i ljubavlju, odmah došle na ideju da djeca treba da se uključe u sportske aktivnosti, koje su se izvanredno podudarile sa školom sporta koja je pokrenuta u Trebinju i organizuje se kao besplatna za svu djecu u Trebinju.

„Djeca su dva puta sedmično odlazila na treninge u sportsku dvoranu, a sa lijepim vremenom su uključeni i u školu plivanja, za koju je naša direktorica uspostavila kontakte s trenerima. Vrtić je nabavio i potrebnu opremu, kapice, naramenice i drugo, tako da smo na kraju imali mališane koji su se oslobodili u vodi, naučili da zauzmu stav tijela. U ovom su projektu naučili i voziti rolere, koje im je, zajedno sa opremom, takođe nabavio vrtić“, priča vaspitačica Sanja.

Ovakav inovativni vid nastave će se u vrtiću „Naša radost“ i ubuduće primjenjivati, što dvije pomenute vaspitačice smatraju glavnim benefitom, jer njihova želja, kako kažu, nije bila da se takmiče sa svojim kolegama, već da djecu kroz igru što bolje pripreme za dalja životna iskušenja.

Izvor: Nezavisne / Vesna Duka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.