TRIVIĆEVA „Korona diktira trajanje časova i dužinu raspusta“

Prezadovoljna sam poštivanjem preventivnih mjera u školama, a u odnosu na ukupan broj učenika, broj oboljelih đaka je ispod jedan odsto što je prihvatljivo, s obzirom na ukupnu epidemiološku situaciju.

vo ističe ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, naglasivši da u prvom polugodištu ni u jednom slučaju nije zabilježeno širenje virusa korona u odjeljenjima.

– Obezbijedili smo svim školama potrebne količine dezinfekcionih sredstava, a preventivne mjere su shvaćene krajnje ozbiljno još prvog dana škole. Sve vrijeme na snazi je vanredna revnost prosvjetnih radnika, roditelja i učenika u poštivanju epidemioloških mjera. Pokazali smo izuzetno visok nivo disciplinovanosti i odgovornosti – ističe Trivićeva za Srpskainfo.

Kako biste ocijenili dosadašnje izvođenje nastave u uslovima epidemije?

– Zakoračili smo u novu školsku godinu sa velikom neizvjesnošću i u potpuno izmijenjenim okolnostima. Ali, zahvaljujući prosvjetnim radnicima koji su pokazali izuzetnu ozbiljnost, fleksibilnost i posvećenost, te učenicima koji su krajnje ozbiljno prihvatili novonastali oblik i proces pohađanja nastave, uspješno privodimo kraju prvo polugodište ove školske godine.

Koliko je važno da su djeca u ovom periodu išla u školu?

– Veoma je važno da su djeca nastavu pohađala u školskim klupama i imala kontakt uživo sa svojim nastavnicima, a pridržavajući se epidemioloških mjera uspjeli smo da sačuvamo njihovo zdravlje. Učinjeno je maksimalno u veoma složenim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa korona. Mislim da kao društvo dugujemo veliko priznanje i zahvalnost prosvjetnim radnicima.

Ove školske godine više su angažovani i roditelji.

– Svjesna sam i velike angažovanosti roditelja u ovom izazovnom periodu. Znam da im nije lako, jer djeca značajan dio školskih obaveza nose kući. Međutim, situacija nalaže da budemo strpljivi i solidarni zbog dobrobiti naše djece.

Na koji način nastojite da olakšate situaciju?

– Snimanjem školskih časova koji se emituju na RTRS, te digitalnim alatima koje nudi Ofis 365, a koji je instaliran u svim osnovnim školama i služi kao značajna podrška u nastavi. Organizovali smo i obuku za nastavnike, te učenike i roditelje, kako bi spoznali jednostavnost upotrebe i sve prednosti i mogućnosti korišćenja ovih alata u nastavi. Kompanija „m:tel“ je ponovo pokazala društvenu odgovornost i obezbijedila besplatan internet za učenike kojima je to bilo potrebno.

Da li je u planu promjena dosadašnjeg koncepta nastave?

– Nastavu smo organizovali u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, te Republičkog štaba za vanredne situacije i tako ćemo činiti i u budućnosti, dok god traje vanredna situacija uzrokovana pandemijom korona virusa.

Od čega zavisi da li će biti produženi časovi, te da li će biti produžen zimski raspust?

– Časovi će biti produženi kada se za to steknu uslovi, odnosno kada bude procjena relevantnih institucija da je to moguće. Školsku godinu izvodimo u skladu sa školskim kalendarom, ali, ako okolnosti polovinom januara budu nalagale drugačije, postupićemo onako kako bude nalagala situacija i preporuke stručnih službi.

Roditelji tvrde da je veliki hendikep to što učenici nemaju fizičko vaspitanje.

– U potpunosti razumijem da su roditelji nezadovoljni, jer učenici fizičko vaspitanje imaju u izmijenjenim okolnostima i najčešće u učionicama zbog epidemioloških preporuka. Međutim, jedino ih mogu zamoliti za razumijevanje. Prosvjetni radnici se dovijaju i u veoma skučenim uslovima nastoje da osmisle da časovi učenicima budu od koristi.

Kakve reformske aktivnosti nas očekuju u narednoj godini?

– Nastavićemo aktivnosti na polju povećanja obuhvata djece organizovanim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, uspostavljanja jasnijeg sistema stručnog usavršavanja vaspitno-obrazovnih radnika sa novim procedurama njihovog napredovanja, te daljem razvijanju nastavnih programa, koji će biti usklađeni sa razvojnim potrebama učenika i koji će biti zasnovani na ishodima učenja.

Da li su u planu neke inovacije u nastavi?

– Radićemo na inoviranju nastavnih planova, sa fokusom na optimalno sedmično opterećenje učenika, te na inoviranju školskih udžbenika. Radićemo i na obezbjeđivanju resursa za nesmetano izvođenje nastave koja zahtijeva podršku informacionih tehnologija, reformi gimnazija i nastavku usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa tržištem rada. Sve navedene aktivnosti paralelno će pratiti i izrada novog strateškog dokumenta, s obzirom na to da se važeća strategija odnosi na period 2016-2021.

Kada će biti dodjeljena Svetosavska nagrada?

Svečana dodjela Svetosavske nagrade biće upriličena 28. januara 2021. godine u Dječjem pozorištu RS. Ministarstvo prosvjete i kulture RS ustanovilo je ovu nagradu kao znak podrške, ali i zahvalnosti društva prosvjetnim radnicima za izuzetan doprinos u vaspitanju i obrazovanju naše djece. Ovom nagradom želimo podcrtati prosvjetiteljsku ulogu prosvjetnih radnika i njihovu neizmjernu važnost u procesima razvoja i napretka društva.

Koliko će nastavnika biti nagrađeno?

Biće nagrađeno 38 nastavnika osnovnih i srednjih škola, te sedam vaspitača i stručnih saradnika iz predškolskih ustanova koji su ostvarili izuzetne rezultate.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.