KO JE BIO MIĆO MIĆIĆ Od profesora fizičkog do dugogodišnjeg VLADARA BIJELJINE

Od posljedica korona virusa u UKC RS u Banjaluci je danas preminuo Mićo Mićić (64), dugogodišnji gradonačelnik Bijeljine.

Mićić je srpski političar i profesor fizičke kulture, te bivši gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Stranke demokratske Srpske Semberija (SDSS). Rođen je u Bijeljini, 6. juna 1956. godine.

Bivši je ministar rada i boračko-invalidske zaštite, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Obrazovanje

Osnovnu i srednju tehničku školu završio je u Bijeljini, a zatim Fakultet za fizičku kulturu 1981. godine u Sarajevu.

U periodu od 1981. do 1992. godine radio je kao profesor u srednjoškolskom centru u Kalesiji, a od 1992. do 1996. godine kao profesor u Tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini.

Od 1996. do 2000. godine obavljao je dužnost načelnika Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja u Administrativnoj službi opštine Bijeljina.

Poslije izbora 2000. godine izabran je za ministra u Vladi Republike Srpske u resoru za izbjegla i raseljena lica.

U periodu od 2003. do 2005. godine obavljao je dužnost ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

Na lokalnim izborima oktobra 2004. izabran je za načelnika opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine, dok je 2012. godine izabran za prvog gradonačelnika Grada Bijeljina, a 2016. reizabran je na ovu dužnost.

Mićića su 2013. godine načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske izabrali za predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a od 2017. godine je bio na dužnosti potpredsjednika Saveza.

Odlikovanja

Nosilac je Ordena Svetog Save I i II reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Među ostalim priznanjima dodijeljenim Mići Mićiću izdvajaju se dvije titule “Najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave” za 2008. i 2012. godinu za, kako je navedeno u obrazloženju, “izvanredan dugogodišnji doprinos razvoju opštine Bijeljina, stvaranje povoljnih uslova za razvoj biznisa i bolji život građana”.

Evropski pokret u BiH mu je dodijelio priznanje “Evropski načelnik Republike Srpske 2012. godine”.

Dobitnik je i visokog priznanja “Zlatna plaketa “Lider lokalne samouprave decenije” koje mu je 2012. godine dodijelila Internacionalna liga humanista – Liga za mir.

Bio je oženjen i otac je troje djece.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.