Slavo Kukić za MH: Srbi u Mostaru neće dobiti ništa, osim tog jednog budućeg odbornika koji će dobijati platu za angažman u Gradskom vijeću

Srbi u Mostaru neće dobiti ništa, osim tog jednog budućeg odbornika koji će dobijati platu za angažman u Gradskom vijeću.
Profesor Univerziteta u Mostaru i ugledni politički analitičar Slavo Kukić tvrdi da će HDZ BiH, “na kraju izborne sage”, dobiti mjesto gradonačelnika Mostara, uprkos navodnim žestokim sukobima koje stranka Dragana Čovića vodi oko te pozicije sa tzv. probosanskim strankama.

Komentarišući za Moju Hercegovinu rezultate još uvijek nepotvrđenih rezultata izbora u Mostaru, Kukić je uvjeren u to da će Dragan Čović i lider SDA Bakir Izetbegović, kako kaže, postići dogovor da pozicija čelnog čovjeka tog grada pripadne najvećoj hrvatskoj stranci.

Navodni sukobi između HDZ-a i SDA traju već 20 godina, a rezultat toga je da te dvije stranke svo vrijeme više nego uspješno sarađuju i drže vlast gdje god mogu. Mislim da će se i sada u Mostaru dogoditi ista stvar, a lakovjerni birači s obje strane i dalje će naivno vjerovati da se njihovi lideri bore za tobožnje nacionalne interese”, kaže Kukić za naš portal.

On smatra i to da će HDZ i SDA formirati komotnu većinu u novom sazivu Gradskog vijeća Mostara, te da je jedini interes te koalicije, prema njegovim riječima, nastavak bogaćenja pojedinaca iz tih stranaka i prikrivanje kriminalnih radnji, koje, kako ističe, traju već dvije decenije.

“HDZ i SDA imaće dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću Mostara, a buduću koaliciju i ustupanje Čovićevoj stranci gradonačelničke pozicije u SDA će pravdati time da je potrebna stabilnost u gradu, te da Hrvata, ipak, ima više u Mostaru nego Bošnjaka. A zapravo, jedini cilj i interes obje strane je da se zadrži postojeće stanje i da niko ne odgovara za brojne kriminalne radnje koje su se u Mostaru događale za vrijeme vladavine te dvije stranke”, tvrdi Kukić.

Na naše pitanje kakvu će korist imati rijetki preostali mostarski Srbi od toga što će poslije ovih izbora konačno imati svog predstavnika u Gradskom vijeću, Kukić odgovara da “neće imati nikakve”.

Srbi u Mostaru neće dobiti ništa, osim tog jednog budućeg odbornika koji će dobijati platu za angažman u Gradskom vijeću. Preostali mostarski Srbi, njih oko četiri hiljade, su žrtve političkih i interesnih kombinacija lidera SNSD-a Milorada Dodika i Dragana Čovića, a na poboljšanju njihovog položaja i prava niko ništa nije radio, niti će uraditi u narednom periodu”, smatra Kukić.

Podsjećamo, Lokalni izbori u Mostaru odražni su u nedjelju, prvi put nakon 12 godina. Odziv birača na redovnim biračkim mjestima iznosio je 55 odsto, odnosno na izborima je glasalo 52.865 Mostaraca.

Prema nepotpunim podacima, HDZ BiH osvojio je 35 odsto glasova, dok je Koalicija za Mostar, predvođena s SDA, osvojila oko 30 odsto.

Zbog sumnje u nepravilnosti izbornog procesa, Centralna izborna komisija BiH naložila je ponovno brojanje glasova na 70 od ukupno 150 biračkih mjesta u Mostaru.

Inače, Moja Hercegovina je najavila sličan epilog izbora u Mostaru u tekstu Hoće li izbori u Mostaru donijeti pomirenje ili nove podjele?,  objavljenom sredinom septembra.

Izvor: Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.